virkelighetsflukt

En virkelighetsflukt til Nashville – Tv serie

Når man ikke har det så greit, så er det ofte fint med en virkelighetsflukt. Mange flykter ved hjelp av alkohol og, eller andre rusmidler. Selv er jeg svar skyldig i å bruke alkohol som en virkelighetsflukt. Dog er det ikke denne type virkelighetsflukt jeg ønsker å ta opp i dette innlegget.

En litt mildere form for virkelighetsflukt kan være å leve seg inn i en annen verden. Det være seg gjennom tv, film eller litteratur. Jeg er egentlig stor fan av alle de nevnte sjangerne, men på grunn av dårlig konsentrasjon i dårlige perioder, så blir det ofte til at bøker og film blir glemt bort, mens tv serier er noe jeg blir helt oppslukt i.

Generelt så liker jeg å se på tv-serier, uavhengig av gode og dårlige perioder. Men i dårlige perioder er det ekstra deilig å lene seg tilbake i sofakroken, eller dra dyna godt over seg og legge seg ned med en god serie som du bare kan drømme deg bort i.

Jeg lever meg virkelig inn også. Når jeg først har funnet en serie, helst en som er avsluttet og med mange sesonger, så drømmer jeg om serien. Jeg blir en del av den og føler innimellom at jeg lever livene til karakterene i serien. Misforstå meg rett, jeg klarer fint å skille mellom virkelighet og serien, men jeg går inn i en fantasimodus hvor alt det vonde blir gjemt bort i et øyeblikk. Hvor jeg lever gjennom karakterene i serien.

Nashville – En serie om livet på godt og vondt

For det som er med serier, og egentlig all form for underholdning, både tv, musikk og litteratur, er at det alltid er noe man kan kjenne seg igjen i. Skaperne av de ulike tingene er ofte opptatt av at det skal være noe publikum kan relatere seg til. Det skal gi reaksjoner og følelser til den som ser på, lytter eller leser og da er det ekstra spennende, ekstra sårt eller ekstra godt å forsvinne inn i en fiktiv verden, hvor det gjerne er både opp og nedturer, men hvor det som oftest ender bra til slutt. Ja, jeg er en sucker for happy endings. Klisje, I know.

Den siste tiden har jeg sett på Nashville. En serie som i all hovedsak handler om artister og deres liv. I og med at serien finner sted i Nashville, Country musikkens hovedstad, så er det naturlig nok Country-musikere vi får følge i denne serien.

Så i utgangspunktet så et det jo ikke noe vi vanlig dødelige kan relatere seg så veldig til, tenker du nok. Da de aller færreste av oss lever et glamorøst artistliv.

Siden jeg er en ihuga country fan, så var det i hovedsak det som trakk meg mot denne serien. Lite visste jeg at den skulle bringe frem så mye følelser i meg. For selv om jeg ikke kan relatere meg til livet som superstjerne, så kan jeg relatere meg til alt det andre. Altså livet, på godt og vondt. Superstjerne eller ei, livet kommer vi ikke unna og man er ikke herdet fra psykiske lidelser, død, sykdom, alkoholisme og alt annet grums som livet ofte fører med seg. Noe serieskaperne til denne serien har truffet så hinsides bra på.

Ikke bare viser den at kjendiser også bare er mennesker. Den tar opp så utrolig mange viktige og aktuelle temaer. Ting som vi alle kan kjenne oss igjen i, uavhengig av status.

To rake motsetninger, som knapt tåler hverandres nærvær. To liv, to historier, to venner, to fiender.

Plot

Serien dreier seg rundt contrystjernen Rayna Jaymes som i en årrekke har vært en prisvinnende og folkekjær artist. Men tiden og samfunnet forandrer seg, likeså er det med musikkbransjen, noe den folkekjære artisten får kjenne på. Populariteten daler, og Rayna tvinges til å gå mot sine prinsipper for å opprettholde sin status. Dette fører til et uønsket samarbeid med den unge og sexy Juliette Barnes, som er en fremadstormende artistkollega.

Barnes fremstår som en manipulerende og narsissistisk ung dame som er vant til å få det som hun vil, mens Rayna på sin side er prinsippfast kvinne med en helt annen oppfatning forhold til image og moral. I tillegg er hun en familiekvinne som har mann og to barn som hun må ta hensyn til.

Vi blir med inn i livene til to divaer som er på to ulike steder i livet sitt. Med ulik oppfatning av hvordan ting skal og burde gjøres, og de blir tvunget til å finne en måte å samarbeide på. Et turbulent og overraskende vennskap får grobunn og utvikler seg i en overraskende retning, til tross for uenigheter dem i mellom. I tillegg har de på hver sin kant, personlige demoner å stri med.

Vi får også innblikk i livene til familien rundt dem, venner og andre unge, håpefulle talenter som ønsker seg en artistkarrière. Et liv som for flere av dem ikke blir som forventet. For selv om de blir aldri så populære, så stopper ikke den virkelige verden opp. De må håndtere livets demoner på lik linje med alle oss andre.

….Men ender opp med et unikt vennskap. Når det virkelig gjelder, så stiller de opp for hverandre, til tross for deres ulikheter og til tross for dere uenigheter

 

En aktuell og viktig serie

Serien tar oss med inn i en verden som ved første øyekast virker problemfri og glamorøs. Men bak kulissene så er ingenting som det virker. En alkoholisert mor og en alkoholisert av-og-på kjæreste, en psykopatisk far, en ung, usikker jente med PTSD, fødselsdepresjon, selvmord, løgn, svik og sorg er bare noe av det vi får oppleve i dette universet.

Jeg har vært inne i en dårlig periode, noe som nok har gjort at følelsene har sittet løst. Men ingen serier har trigget frem så mye vondt, og så mye godt i meg. Jeg har blitt tatt tilbake til egne demoner, jeg har grått med karakterene og følt på deres sorg og gleder. Dette til tross for at vi lever helt vidt forskjellige liv.

Serien handler i hovedsak ikke om psykisk helse, men den tar opp mye aktuelt innenfor emnet. En serie jeg virkelig kan anbefale. Musikken er selvsagt et ekstra pluss for de som er glad i country. Nydelig musikk, flotte skuespillere og en utrolig følelsefremkallende serie.

Liten spoiler alert

Underveis i serien kommer det også en meget uventet tvist. En tvist som ikke er forenelig med mitt behov for happy endings. Men igjen, så er det nettopp det som gjør serien så bra. Den er så virkelighetsnær og viser livet fra alle sider. Livet er uforutsigbart, man vet aldri hva som venter rundt neste sving.

Man kan dø i morgen, man kan havne utfor en ulykke og bli skadet for resten av livet og man kan bli superstjerne over natten. Vi vet aldri, og slik er det også i denne serien. Vi vet aldri hva som skjer. Vi får et realistisk bilde av livets opp og nedturer. Man får ta del i glede og sorg på en virkelighetsnær, sterk og fin måte.

De fire første sesongene av Nashville ligge rute på Viaplay, siste sesong finner du her


Les også: Gode tv-serier om psykisk helse (Parenthood)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no