frivillig

Frivillig arbeid – Lån bort litt av deg selv og få mye tilbake

Samfunnet i dag styres av penger. Det er ikke til å stikke under en stol, slik er det og det må vi bare akseptere. Likevel så er det ikke slik at alt kan kjøpes. Ikke alle har heller mulighet til å kjøpe og da er man avhengig av en rekke frivillige tiltak.

Det finnes et hav av frivillige organsisasjoner der ute og det er til enhver tid noen som er avhengig av frivillig hjelp. Noen har ikke penger til mat på bordet, mens andre har dårlig helse og er avhengig av at noen kan hjelpe med praktiske ting som å handle eller hjelp til husarbeid. Andre igjen er ensomme og trenger en venn – noen å snakke med.

De fleste kommuner har så vidt jeg vet en egen frivillighetssentral. I tillegg er det flere uavhengige organisasjoner som jobber med frivillighetsrettet arbeid. Det er altså en jungel av frivillighet der ute, og det kan nok tidvis være vanskelig å finne ut hvor man skal henvende seg, eller hva man i det hele tatt skal gjøre som frivillig.

Aller først så er det lurt å tenke over hva man brenner for. Hva kunne du tenke deg å hjelpe med og hva passer for deg? Er det psykisk helse, fattigdom, rus eller eldre? Eller kanskje du brenner for noe helt annet. Uansett hva det er, så er frivillighet noe som er positivt og viktig for samfunnet.

Foto: frivillig.no sin facebook side
Kampanjen for fellesskap og økt sosial støtte

Frivillighet Norge er gitt rollen som koordinator for en kampanje for å få flere til å engasjere seg i frivillig innsats. Det er et mål å fremme sosialt felleskap, inkluderende møteplasser og deltagelse i alle typer frivillige organisasjoner i lokalsamfunn over hele landet.

Folk er opptatt av hva de kan bidra med, men det er ikke god nok informasjon mellom organisasjoner og nye frivillige. Derfor ble det utviklet en ny metode for informasjon og rekruttering til frivillige organisasjoner i samarbeid med Frivillighet Norges medlemmer, og Frivillig.no ble lansert 5. desember 2015. (1)

Frivillig.no gjør det enkelt for deg å finne frivillige tiltak i nærheten av deg. Her kan du søke opp din kommune som da vil gi deg en oversikt over alle frivillige oppdrag rundt om i landet. Deretter kan du finne frem til noe du ønsker å jobbe med for så å melde din interesse.


Som frivillig melder man seg ikke inn, men melder seg på enkelte oppdrag man er interessert i.

– frivillig.no, kampanje for felleskap og sosial støtte 2016-2019


Hvorfor være frivillig?

Å være frivillig er en flott måte å bidra til samfunnet, lære nye ting og få nye venner. Det er veldig mye forskjellig man kan gjøre som frivillig. Det finnes 100 000 lag og foreninger i Norge. De driver med alt fra idrett til humanitært arbeid til kultur til lokalsamfunnsarbeid.

Til sammen skaper de frivillige organisasjonene verdier tilsvarende 5 % av bruttonasjonalprodukt. I tillegg betyr ofte innsatsen frivillige gjør veldig mye for dem eller den saken de gjør det for. (2)

Hva er et frivillig oppdrag?

Frivillig oppdrag er definert som en oppgave utført for andre enn familie og nære venner. Dette uten at den frivillige får lønn eller blir honorert for arbeidet. Enkle goder som mat under oppdraget, reisegodtgjørelse eller blomster regnes ikke som lønn.

Selv om man ikke får betalt for oppdraget så stilles det likevel krav. Du må møte opp når du sier at du skal møte opp og gjøre det du sier at du skal gjøre. Hvis noe dukker opp må du sørge for å gi beskjed slik at organisasjonen får en mulighet til å legge om planen. (2)

Et varmere samfunn

Selv har jeg mye jeg brenner for og mine hjertesaker omhandler jo ganske opplagt, psykisk helse. Så jeg kunne absolutt selv tenke meg å være frivillig innenfor noe som omhandler psykisk helse når jeg blir frisk nok til å kunne ta på meg det ansvaret.

Selv om man kanskje ikke har tid, mulighet eller helse til å melde seg på et oppdrag, så er det alltid noe man kan bidra med; Som for eksempel å spre ordet om frivillig.no. Tips en venn, følg med på frivillig.no jevnlig og kanskje det plutselig dukker opp et oppdrag som er overkommelig for akkurat deg.

Frivillighet representerer for meg et varmt og inkluderende samfunn, med medmennesker som strekker ut en hånd til de som trenger det. Ingen oppgave er for liten, all frivillighet teller og er med på å bidra til et mer inkluderende og varmere samfunn <3


Les også: Gled en som gruer seg til jul

Aktuelle lenker:

Frivillig.no

Kan du tipse noen som vil hjelpe andre?

Frivillighetnorge.no

Referanser:

(1) Frivillig.noKampansje for felleskap og sosial støtte 2016-1019

(2) Om.frivillig.noFor frivillige

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no