nav

Profesjonell “naver” med NAV som arbeidsgiver

Nok en dag står for tur. Hva skal jeg gjøre i dag tro? Nok en dag uten arbeid, kan jo ikke bruke energien på å gå på jobb si. Så jeg trykker meg inn på nav sine nettsider igjen, bare for å se hva slags muligheter jeg har. For drømmen er jo å bli naver på full tid, eller er det egentlig det?

«Naver» må vel være det mest irriterende ordet jeg hører. Opprinnelig er dette ordet rettet mot unge som går på nav fordi de vil ta et friår på statens regning, eller generelt bare ikke vil jobbe. Kanskje noen unge, uvitende og arbeidssky har fått det for seg at det er lukrativt å gå på NAV, de finner for øvrig tidsnok ut at dette ikke stemmer overens med virkeligheten. Men ordet har blitt vannet ut og brukes  generelt når man betegner mennesker som går på nav.

«Han er naver han».

Ja, han som sitter isolert hjemme på tredje året fordi han ikke klarer å gå ut på grunn av angst. Hun som ligger hjemme under dyna på et mørkt rom på andre året fordi hun er totalt lammet av depresjon, eller han som på ente året sitter hjemme fordi han har en eller annen sykdom som ikke utad synes så godt. De er alle samme navere av rang og elsker jobben sin. Virkelig.

Slutt å snylte på NAV og skaff deg en jobb

«Burde man ikke heller gå og skaffe seg en jobb, i stede for å spekulere i hva slags trygdeordninger man skal ha».

Ja, for det er nettopp det man gjør – sitter hjemme og spekulerer i hvilken fantastisk trygdeordning man skal velge, for det er jo bare å troppe opp på NAV sine kontorer å velge ordninger fra øverste hylle. I alle fall er det slik skal man tro alle disse uvitende kommentatorene som skriker så høyt om at skattepengene deres går til «navere». Det er vel kanskje derfor også enkelte unge tror det er en lukrativ livsstil å leve på NAV.

Husk at disse skattepengene er en investering i din egen helse også. En dag er det kanskje du som rammes, eller noen du er glad i. En dag er det du som må benytte deg av NAV. Da er det kanskje ikke så dumt at vi som samfunn betaler skatt for å kunne få hjelp når livet på en eller annen måte ikke spiller på lag.

Nav søker profesjonell naver. Kompetansekrav: Stå på vilje og tålmodighet. Lønn: Flytende, vi vet aldri når det blir utbetalt, hva slags lønnsordning du vil gå inn under, når du må bytte lønnsordning og det er ingen garanti for fast lønn og/eller ansettelse.

Jeg tenker det er viktig å minne om at det faktisk ikke er et valg

Det å være syk, er en heltidsjobb i seg selv. Å sjonglere søknader og tiltak fra nav er enda en heltidsjobb. På toppen av det hele skal man «rettferdiggjør» det faktum at man «stjeler» disse skattepengene fra gud og hvermann – en liten jobb på si.

At noen utad ser velfungerende ut. Kanskje er aktiv eller til og med klarer å jobbe litt, betyr ikke at de er friske og velfungerende i ordinært arbeid. Men til info så er en del av menneskers behov å ha noe meningsfylt å ta seg til. At man bidrar med noe fornuftig. Da er det viktig å finne noe i livet som kan gi nettopp det. Å være kronisk syk betyr at du er uforutsigbar, da er du veldig lite attraktiv for arbeidsgivere, fordi de vil forståelig nok, ha en stabil og forutsigbar ansatt.

Tenk deg om

Tilrettelegging fungerer for noen og noen arbeidsplasser er flinke på tilrettelegging.  Ingen er like og ingen sykdom utarter seg likt, så når du får trygd fra NAV, ja så er det fordi du har prøvd ut det som prøves ut kan. Og samtidig så må du faktisk også leve, gjøre ting som gir glede og mestring i en ellers tung og vanskelig tilværelse. Det du ser er kanskje en brøkdel av hverdagen til en person. At du ser personen aktiv eller i arbeid, betyr ikke at det ikke koster.

Så bare vær så snill, neste gang du føler på et påtrengende behov til å fortelle andre at de bare må komme seg ut i jobb. At de ser friske ut. Tenk deg om et par ganger. Hva slags informasjon har du egentlig om denne personen? Hva slags innsikt har du til å kunne mene det du mener? Med mindre du kan bevise at folk svindler NAV, ikke påstå at folk snylter på staten. Ikke si at folk bare skal gå og skaffe seg jobb, for hadde det vært en mulighet, ja så hadde de mest sannsynlig gjort det.

Et gi og ta samfunn

Jeg er dypt takknemlig for at jeg er syk i Norge. Her får jeg faktisk en mulighet til å kunne leve et verdig liv, til tross for sykdom. Og forhåpentligvis så vil jeg gjenglede tjenesten en dag og kunne hjelpe andre med mine egne opptjente skattepenger, slik at andre syke kan få samme mulighet. Vi lever i et gi og ta samfunn, burde ikke dette hylles, fremfor å klages på?

Disse skattepengene går ikke utelukkende til enkeltpersoner på NAV. De forsvinner ikke ut av kontoen hvor du aldri får se dem igjen. Du ser dem daglig i alt du gjør – Skole, arbeid, helsetjenester osv.

At de kan forvaltes annerledes og at systemer og instanser kan forbedres, vanker det ingen tvil om. Det er en helt annen diskusjon og vi har helt klart en lang vei å gå her. For som sagt, å gå på NAV er en heltidsjobb i seg selv. Det er ikke uten grunn at ordtaket «Du må være frisk for å gå på NAV», har oppstått. Systemet er så belastende til tider at man faktisk blir sykere. Som igjen undergraver din påstand om at det å gå på NAV er en enkel og flott livsstil for de som ikke vil arbeide.

Svindlere og snyltere skal selvsagt tas og straffes

For de finnes, det er det heller ingen tvil om. Men selv om de finnes, så er det ikke dermed sagt at hovedandelen av nav klienter inngår i denne kategorien. De aller fleste vil helst ut av dette systemet så fort som overhodet mulig. De aller fleste kjemper en kamp du knapt kan forestille deg og de aller fleste må jobbe hardt for i det hele tatt få disse hjelpeordningene.

Så bare for å oppklare en gang for alle: det er ikke slik at man bare kan sitte hjemme å velge fra øverste hylle av lukrative velferdsordninger. Det er ingenting lukrativt ved å gå på nav!


Les også: Åpent brev til Bjarne Brødnbo – NAV er ingen enkel løsning

Relevante lenker:

Aftenposten.no – Naver, kunne vært meg, kunne vært deg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no