Slik kan du takle et angstanfall

Angsten dukker opp i form av uro, panikk, frykt og bekymring og som regel utløses den av at man har levd med mye stress og belastninger over lengre tid. Noe som igjen kan føre til et angstanfall. I dette innlegget ønsker jeg og si noe om hva angst er og hvordan du kan takle et angstanfall.

Angst er på mange måter en overlevelsesstrategi. Det setter i gang en rekke prosesser i kroppen som forteller når det er fare på ferde. Slik kan vi beskytte oss mot den aktuelle faren. Man kan dermed dele opp angsten i reell- og ikke reell angst.

Reel angst: Er når noe faretruende skjer med deg eller de rundt deg. Om du får en telefon fra en person om at han står utenfor med ei øks og skal halshugge deg, så vil du automatisk få en eller annen form for angst og handle deretter. Altså er denne mannen virkelig, og du har en reel grunn til å frykte ham.

Ikke reel angst: Er når du konstant går rundt og er redd for at urealistiske ting skal ramme deg. Som for eksempel at et fly skal falle i hode på deg. Eller at noen er ute etter å ta deg helt uten grunn. Eller at du skal falle om å dø hvert øyeblikk.

Det å gå rundt og bekymre seg for slikt er i bunn og grunn meningsløst, likevel så dukker angstfølelsen opp og forteller at noe er riv ruskende galt. Kroppen vil aldri gå ut av forsvar og tror hele tiden at det er en eller annen form for fare som lurer rundt neste hjørnet.

Viktig å oppsøke hjelp

De fleste klarer å roe seg ned etter en hendelse som kan utløse frykt eller angst. Når angsten derimot begynner å ta over livskvaliteten og styrer hvordan du lever livet ditt så blir det et alvorlig problem.

Hvis du da går rundt og har en urealistisk frykt for alt verden har å by på, så vil du til slutt sitte igjen med svært få gleder i livet. Det ender igjen ofte opp med at du isolere deg helt. Det er derfor viktig å jobbe med angsten, og oppsøke hjelp hvis angsten overtar livet ditt.

I følge rådet for psykisk helse så er angst en av de vanligste psykiske helseplagene i Norge. Om lag 30 prosent får en angstlidelse i løpet av livet. Med rett behandling, og egen innsats så kan du lære å håndtere angsten bedre, men det er på ingen måte en enkel oppgave, og det krever mye arbeid.

 


Du har angst, det er kjipt, men det er ikke farlig.

-Bård Tufte Johansen, fra forestillingen «mann (44)»


 

5561412422_7d09e1b02f_o
Foto “anguish” by Porsche Brosseau via Flickr


Hva du kan gjøre for å takle et angstanfall:

Oppsøk lege: Ved første gangs hyperventilering eller panikkanfall kan det være fint å oppsøke lege. Symptomene kan minne om mer alvorlige pustevansker som astma eller hjertesykdom. En lege vil dermed kunne stille riktig diagnose så man ikke lenger trenger å være i tvil.

SamtaleterapiNår man har et problem er det godt å prate med noen som er utenforstående, for ikke å snakke om profesjonell og rasjonell. En psykolog kan hjelpe deg å se ting i et annet perspektiv, samt gi deg gode verktøy som du kan bruke når du skal jobbe med angstproblematikken din.

Tenk at frykten ikke er reel: Når man får et angstanfall eller hyperventilerer, så kjenner du det fysisk på kroppen. Du blir ofte nummen i armer og ben. Du får vansker med å puste. Du blir svimmel og hjertet kan slå fortere enn normalt. Dette i seg selv kan være skremmende og jo reddere du blir, jo mer forsterkes symptomene. Etter at du har opplevd dette noen ganger så er du nå sikker på hvordan det føles og da kan du lettere ta kontroll:

  • Da kan du prøve å overbevise hode og kroppen din til å forstå at du ikke trenger å være redd, og at det ikke er noe farlig over situasjonen du er i.
  • Ikke stritt i mot. Du vet at det er angst. La den herje i kroppen. Etterhvert vil du se at det ikke er farlig og kroppen vil fortere gå ut av beredskap.
  • Sett gjerne på en koselig, morsom film/serie som får tankene dine over på noe annet.
  • Om det virkelig er nødvendig så kan det være godt å snakke med noen som er i nærheten. Det være seg en kjæreste, en venn eller et familie medlem. Eventuelt så kan du ringer til noen som du er trygg på å få dem til og prate med deg, slik at du kan få tankene over på noe annet.

ALDRI finn på å google symptomene dine

Gå ut å få deg noe luft: Det hjelper ofte å få klarnet tankene med luft. Prøv å puste med jevne åndedrag samtidig som du går rolig frem og tilbake. Det kan også hjelpe og stryke seg over armene. Hvis du har noen du stoler på i nærheten så kan det være godt å få med denne personen ut slik at han eller hun kan snakke med deg, eller bare sitte der sammen med deg. Kanskje de også kan holde rundt deg. Mange ganger hjelper det med fysisk kontakt og noen trygge armer rundt seg.

Skriv ned følelsene dine/noter: Hvis ikke du klarer det når det står på som verst, prøv å gjør det så fort du føler deg bedre. Legg merke til hvordan kroppen reagerer på ulike ting og skriv dem ned. Etter en periode vil du da få en oversikt over hva som trigger angsten. Da vil det bli lettere å forhindre, eller jobbe seg ut av nye anfall.

Styr unna google: For all del, ALDRI finn på å google symptomene dine. Jeg har selv gått i denne fella så alt for mange ganger. Det har resultert i at symptomtrykket øker og ender opp med at jeg i hode mitt har skrevet både testament, farvel brev og mine siste ønsker. Trodde du ikke at du skulle dø før googlesøket, så tror du det i alle fall etterpå.

Kort oppsumert: Kontroll er nøkkelen. Jo mer oversikt og kontroll du får over følelsene, jo lettere er det å håndtere dem. Angst er kjipt, men det er, heldigvis, ikke farlig.

Relaterte innlegg

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Topp

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no