338365-9-1350914302033

Enkle råd til deg som sliter

338365-9-1350914302033De fleste av oss vil oppleve psykiske helseplager i løpet av livet. Heldigvis finnes det god hjelp, og for de alle fleste løser problemene seg. I tillegg er det mye man kan gjøre selv, både for å styrke egen og andres psykiske helse. 

Snakk om det – Det viktigste du kan gjøre når du har det vanskelig er å være åpen om det. Snakk med en venn eller en i familien.

Be om hjelp – Jo tidligere du ber om hjelp, desto større er sjansene for at du blir bra og at problemene ikke utvikler seg. Trenger du hjelp, kan du ta kontakt med fastlegen eller sjekke tilbudet i din kommune (sjekk kommunens hjemmeside)

Når livet er vanskelig:

  1. Snakk om det som føles vanskelig med en du har tillit til. Det kan være alt fra en venn til legen din, eller helsesøster.
  2. Planlegg positive aktiviteter. Gjør noe hyggelig hver dag – selvom du egentlig ikke orker.
  3. Del problemene i mindre biter hvis de blir for vanskelige
  4. Tenk på det du får til i stedet for alt det du ikke får gjort
  5. Vær mot deg selv som du ville vært mot en venn

Vær en støttespiller
Nesten alle vil oppleve at en venn, et familiemedlem eller en annen vi kjenner får perioder der alt føles trist og vanskelig. Det beste du kan gjøre er å vise at du bryr deg og lytte.

Mange pårørende vegrer seg for å spørre fordi de er redde for å gjøre ting verre. Det er bedre å spørre enn å late som ingenting.

Tenk tilbake på hvordan du hadde det da du var nedfor sist. Kjenn på følelsen. Hva ville du at de rundt deg skulle gjort da?

Det beste du kan gjøre er å vise at du bryr deg. På www.psykisk.no finner du gode råd om hva du kan gjøre. Her finner du også ut hvor man kan få hjelp.

Mental Helse Hjelpetelefonen: 116 123

Hjelpetelefonen er et døgnåpent tilbud. Du kan også ta kontakt på nettsiden: www.sidetmedord.no (trykk på linken, så kommer du til siden).

Bekymringstelefonen Voksne for Barn: 810 03 940

En telefontjeneste for voksne som har bekymringer eller spørsmål om barn og unge. Du kan også besøke nettsiden: www.vfb.no (tykke på linken for å komme til siden)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------