978x

Et av Norges yngste overdoseofre

31 juli 2010 er en dato sikkert mange har glemt, men som fortsatt vekker vonde og grufulle minner hos en familie. Dette er en familie som har opplevd det verst tenkelige, de har mistet sin hjertesten – sin datter som hadde hele livet foran seg. Bare 15 år gammel, døde Ragnhild Embla Helsengreen av en overdose.

978x
Foto: dabladet.no

Ragnhild var en frisk, oppegående og fornuftig jente. Ei aktiv jente som blant annet var med i både kor og håndball.

Alt lå til rette for at denne jenta skulle få et flott og aktivt liv. Kanskje ville vi en dag sett henne i enden av et fly hvor hun gikk gjennom sikkerhetsrutinene og hvor hun smilende gikk ned midtgangen for å forsikre seg om at alle passasjerene hadde det de trengte. Eller kanskje ville du møtt henne når du skulle ta de aller første bildene av barnet ditt, eller kanskje du og din kjære skulle forevige den store dagen med bilder tatt av Ragnhild. Drømmen hennes var å bli flyvertinne eller fotograf.

Dessverre så ble ikke livet slik Ragnhild hadde håpet eller trodd. Livet tok en drastisk vending i 2008 da foreldrene gikk hvert til sitt, etter samlivsproblemer, krangling og rus. Familien ble splittet, og Ragnhild flyttet til sin far.

Bare 14 år begynte hun å ruse seg på blant annet hasj, amfetamin og kokain. Livet var nå alt annet enn trygt og vakkert. I håp om å fortrenge alle vonde tanker, flyktet hun bort i rusen. Hun var redd.

10. november 2009 – Enda et vendepunkt i Ragnhilds allerede turbulente liv. Barnevernet dukker opp på skolen og tar med seg Ragnhild fordi de mener det er til hennes eget beste. Hun blir skilt fra sine søsken og flytter sju ganger på 16 måneder. Med andre ord: Ragnhild har blitt en kasteball i systemet.

I stede for å følge henne opp og hjelpe henne til å bearbeide det som har hendt i livet hennes, så fokuseres det kun på hennes rusproblemer. Samtidig som ungdommer rundt henne dyrker Cannabis på rommet sitt. Ved flere anledninger rømmer hun, og blir observert ruset på ulike steder.

Moren og familien er fortvilet over at Ragnhild ikke får de rammene og den strukturen hun trengte. De mener at hun fikk dårlig påvirkning og for lite tilsyn.

ragnhild-560x373
Ragnhild ligger trygt hos mammaen sin – Foto: BA.no

Fredag kommer ikke Ragnhild tilbake til senteret som avtalt. Det er ingen som vet hvor hun er, hvem hun er med eller hva hun gjør på. Lørdag morgen blir Ragnhild Embla Helsengreen funnet død i en leilighet i Nordre Skogvei. Hun ble bare 15 år gammel.

Ragnhild er et av mange barn som ikke fikk nok hjelp tidsnok. Helsetilsynet har slått fast at 40 av 44 kommuner sviktet barnevernsbarn i 2011. «Sviket er at man har sett barna, noen har meldt fra, men de har ikke fått skikkelig hjelp,» sier direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet til Aftenposten. Bekymringsmeldinger blir ikke fulgt opp, barna blir ikke hørt, tiltak blir ikke evaluert.

Barnevernet har sviktet totalt, på grunn av manglende resurser – I september 2011 leverte et statlig oppnevnt barnevernpanel under ledelse av Helen Bjørnøy en svært omfattende liste over hva som må til for å beskytte våre barn bedre; ressursene må stå i samsvar med oppgavene, barn må få én tillitsperson, unge må få større innflytelse over eget liv, og det er vårt felles samfunnsansvar å sørge for at barn får hjelp så tidlig som mulig.

Hvorfor har ikke dette skjedd? Hva gjør at det er så vanskelig å få dette til? Når 40 av 44 kommuner svikter totalt når det kommer til disse barna så er det noe alvorlig galt!! Hvor mange må lide samme skjebne som Ragnhild for at noe drastisk skal skje?

Det er så tragisk som det kan få blitt, enda mer tragisk er det at staten ikke gjør noe. Vi må heller ikke glemme alle overtramp og feil avgjørelser som blir tatt av barnevernet. I mange tilfeller så gjør de alt annet enn hva som er best for barna.

Saker som dette er så utrolig tragisk, unødvendig og trist. Dette viser TYDELIG at Norge ikke er så perfekt som folk skal ha det til, og det lider flere mennesker enn hva du skulle tro i dette landet. Ikke alle saker blir belyst i media. Ofte blir det ikke belyst før det går så langt som det gikk med Ragnhild, og da er det for sent!

Kilder: vg.no, db.no, ba.no

 

[post-tiles posts=’10’]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------