no-means-no

Et nei, betyr nei!

Aldri la noen gjøre noe mot dere som dere ikke vil. Har du ikke lyst, så har du ikke lyst, og sier du nei, så har du faktisk sagt nei. Du trenger ikke å gi etter for mas, for ingen, absolutt ingen, har rett til å tvinge deg til noe hvis du ikke har lyst.

Jeg snakker om sex. Sex er noe intimt og personlig, og hvis noen tråkker over dine grenser, kommer ikke kroppen din til å glemme det. Kroppen husker. Uansett hvor mye du prøver å glemme det. Kjenn etter neste gang noen prøver å overtale deg. Har du virkelig lyst til dette? Er du ikke sikker, sier du nei. Og da står du fast på det neiet, uansett hvor lenge den andre personen maser og sier “vær så snill”. Hvis du ikke har lyst, sier nei, men du tilslutt føler du må gi etter, er det faktisk et overgrep. Og det er ganske alvorlig.

no-means-no
Foto: dailykos.com

Jeg har fått kjenne på kroppen hvordan den reagerer etter overgrep. Flere overgrep, i ulike varianter. Årevis med depresjon og angst. Skam og skyldfølelse. Flashbacks. Både jeg og mange andre som har opplevd lignende klandrer oss selv for det som skjedde. “Jeg ga jo etter”, “jeg kunne ha ropt etter hjelp”, “jeg kunne hylt”, “Jeg kunne ha bitt ham”- er noen av tankene som kan gå igjen. Men sannheten er at man blir redd og paralysert. Man blir lammet, og tør ikke å gjøre noe. “Hva vil han tenke om meg?”.

Slike situasjoner kan ofte oppstå når man er usikker på seg selv. Man tør ikke å stå opp for seg selv, og man kan bli redd for og ikke bli likt hvis man ikke blir med på det. Men det er feil. Tør du å si nei, å stå for det, vil du heller bli bedre likt. Folk liker selvsikre mennesker. Og hvis den andre personen ikke vil ha noe med deg å gjøre hvis du sier nei, så er det ærlig talt ikke en venn å holde på! En som bare vil ha deg for sex? Jeg tror ikke det.

Jeg skulle ønske noen lærte meg dette da jeg var yngre. Det burde vært i pensumet på både barne- og ungdomsskolen. Derfor drømmer jeg om å vie livet mitt til dette. Å lære unge jenter og gutter om grensesetting. Både lære dem å sette grenser for seg selv, og å respektere andres grenser. Dette er et svært viktig tema, og det kan ikke bli tatt opp for ofte.
Jeg ønsker å lære barn og unge å sette grenser både i forhold til sex, mobbing, narkotika, alkohol og alle mulige situasjoner.

Nei betyr, har alltid betydd, og vil alltid bety nei!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------