Psykopaten

Fanget i grepet til psykopaten

Psykopater er mennesker som de fleste har møtt, men for noen har det vært et ubehagelig møte. Psykopaten skaper mye konflikter og vanskeligheter omkring seg. Og de mennesker som treffer psykopaten er ofte usikre, deprimerte eller fortvilte.

Hverdagspsykopaten

Det er ikke lett å fange opp hverdags psykopaten for fagfolk da psykopaten selv ikke innser at han er syk, ei heller ønsker å motta hjelp hvis noen skulle be han om å oppsøke hjelp. Noe som da fører til at forskning skjer på kriminelle psykopater.

 


Mange kriminelle er psykopater, men ikke alle psykopater er kriminelle.


 

Det er alt for mange sorte tall når det kommer til psykopater. Dette er utrolig synd da psykopater ødelegger mange liv selv om de nødvendigvis ikke dreper. At vi skal passe oss for den kriminelle psykopaten er helt klart, men vi skal passe oss minst like mye for hverdags psykopaten som kan luske rundt neste hjørne.

Sjefen, postmannen, besteforeldre, foreldrene, kjæresten, ektefellen, sønnen, datteren, kusinen, tremenning, suksessfull bankmann… Alle kan de være kyniske psykopater som utad fremstår som sjarmerende, fantastiske og ikke minst kjærlige mennesker. Mens bak hjemmets fire vegger så er melodien alt annet enn søt og kjærlig.

Foto: snappa.io
Å motsi en psykopat er som å erklære krig

Når psykopaten kommer frem så er han manipulerende, kynisk, empatiløs, uansvarlig og hensynsløs til sosiale normer, regler og forpliktelser. Psykopaten har også en tendens til å skylde på andre, eller å komme med bortforklaringer av den atferden som skaper problemer.

I tillegg har han en egen evne til å suge ut all din energi, og han har en evne til å gi deg skyldfølelse for noe han selv er skyld i. Sier du imot psykopaten, viser tegn på egen vilje og egne meninger så kan du være sikker på at du vil kjenne på hans vrede, og du blir satt opp på listen over folk han er på krigssti med.

Kjennetegn på psykopaten

Psykopaten tror han er en verdensmester. Han har mange planer og ideer, som han ofte ikke klarer å gjennomføre på grunn av manglende evne til realistisk tankegang og langsiktig planlegging. Han har en tendens til å leve i et spill hvor han bruker de rundt seg som spillebrikker i sitt mål om å oppnå personlig vinning, og han bryr seg ikke om hvem han tråkker på tærne underveis.

En annen ting som ofte kjennetegner en psykopat, er hans unge venner i forhold til egen alder. I tillegg har han hyppig utbytte av vennekretser, da han bruker dem opp etter hvert som de får møte psykopatens sanne ansikt.

Ikke se deg tilbake

Hvis du først har kommet så langt at jerngrepet har lenket deg fast så er det en real utfordring å komme seg ut av dette grepet. Hvis og når du endelig klarer å løsrive deg, må du ikke under noen omstendigheter snu deg tilbake å se i psykopatens retning. Er det noe psykopaten kan så er det å snakke for seg. Han har som regel en forklaring på alt. Plutselig kan han få deg til å sitte igjen med skyldfølelse over at det er du selv som er problemet. At det er du som er skyld i alle problemene rundt dere. Og vips, så er du tilbake i jerngrepet.

Du blir et offer for en evig ond sirkel av løgner og bedrag, samt vonde følelser og opplevelser. Før du vet ordet av det så har du blitt kuet til å tro at du er et null og psykopaten har nå full kontroll over deg, livet ditt og omgivelsen rundt deg.

Hvorfor blir folk psykopater

Det er mye som er forvirrende og uklart rundt psykopater, men en ting er sikkert; de vil aldri endre seg. Så har du en psykopat i livet ditt og opplever en god periode med ham, vil det ikke vare, så vær oppmerksom. Det er i utgangspunktet nesten umulig å få de til terapi eller rådgivning. Selv den aller beste psykiater, terapeut eller coach har ikke klart å gjøre en psykopat til et normalt menneske igjen.

Man kan oppleve hos noen psykopater at deres psykopati kan avta noe med alder, men også dette strides det om i fagmiljøer.

Det finnes to teorier om hvorfor folk blir/er psykopater:
  • Den ene er at psykopati er utviklet i barndommen, og at han eller hun fikk liten empati, oppmerksomhet og nærhet, og kanskje mye kritikk eller konstante negative tilbakemeldinger. «De mistet seg selv», og gikk glipp av, eller fikk det motsatte av det som alle har behov for, for å utvikle normale personlighetstrekk.
  • Den andre teorien er at psykopati kommer fra arv, og en «feil» i hjernen. Amygdala er den del av hjernen som registrerer emosjoner både i andre og en selv. I MRI skanning av hjernen til psykopater, viser skanningen langt lavere aktivitet i amygdala enn hos normale mennesker
  • Noen mener også at det er en kombinasjon av de to teoriene. Selv om det har vært en del forskning rundt dette, er man fortsatt ikke sikker. En av årsakene kan være at psykopater tror de er helt feilfrie, og dermed vanskelig å forske på eller få med i utredning eller forskning.
Vær på vakt

Uansett hva det kommer av, så er psykopaten en du må passe deg for. Han er glatt, selvsikker og fremstår som en oppegående storsjarmør og han klarer lett å få folk opp mot hverandre. Ofte er det vanskelig å bli trodd når du forteller andre hvor ille det er å leve med psykopaten, da de selv kan se på psykopaten nærmest som en Gud på bakgrunn av hvordan han klarer å fremstille seg selv.

Har du mistanke om at du lever med, kjenner en, eller er venn med en psykopat så er det viktig å skaffe lærdom om hva du står overfor, og deretter gjøre ditt beste for å komme deg bort.

Bøker om psykopati som er verdt å lese: Sjarmør & tyrann og Ut av psykopatens grep

Jeg vil også anbefale psykopaten.info. Dette er en nettside som skriver om, og deler historier fra folk som har opplevd flere former for psykopati. Du kan også finne de på facebook.

Kilder: Timeforyou.nohome.online.no og hjelptilhjelp.noTil slutt vil jeg bare presisere at ikke alle psykopater er menn. Jeg bytter ut «psykopat» med han pronomen flere steder i teksten for bedre flyt. I og med at ordet psykopat er et hankjønnsord så blir det dermed mest naturlig å bruke «han» i denne teksten da jeg kun beskriver psykopaten på generelt grunnlag og ikke basert på kjønn. Psykopater finnes i begge leirer.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------