fordommer

Fikk nesten ikke jobb på grunn av fordommer

For noen år tilbake kunne jeg være rask til å spørre noen jeg kjente, om hvordan en person var hvis jeg visste at de kjente, eller tidligere hadde hatt kjennskap til dette individet. Den dag, i dag ville jeg ikke stilt dette spørsmålet. Det er fordi at jeg vet viktigheten av å lage seg opp en egen mening uten fordommer.

Meninger basert på egne erfaringer av personen og ikke andres. Jeg vet også godt at alle mennesker forandrer seg. Ofte opptrer man også ulikt overfor andre mennesker ut ifra hvordan kjemien treffer.

Hvis noen for eksempel hadde spurt: «Hvordan er Malin?» Til en person som kjente meg for fem år tilbake, så ville naturligvis ikke hele beskrivelsen passe den personen jeg er i dag. Vi erfarer, lærer og utvikler oss igjennom hele livet.

Jeg vil komme med et eksempel om fordommer

Det er så utrolig mange som frykter å bli sett på som sine tidligere «feiltagelser» i livet. Jeg har fått lov til å bruke historien til en som fikk problemer med å få seg jobb på grunn av fortiden sin. Han var både flink og glad i jobben sin, helt fram til han sto ovenfor en tøff periode i livet der rus var inne i bilde.

Det førte til at jobben ble vanskelig å følge opp. Noen ganger møtte han ikke opp, andre ganger kom han for sent og arbeidsoppgavene ble ikke alltid gjort som de skulle. Etter mange advarsler endte det med at han måtte slutte i jobben, for å få orden på livet.

Etter to år i behandling, så fikk han livet endelig på rett kjør. Han var nå klar for å komme seg ut i jobb igjen. Det skulle imidlertid ikke bli lett for han å komme seg tilbake til arbeidslivet. Fordommer rundt fortiden hans, skulle nemlig innhente han; Når den eventuelle nye arbeidsgiveren ringte den gamle referansen, så ble beslutningen om hvorvidt han skulle få jobben eller ikke, tatt på bakgrunn av noe som ikke er tilfelle i dag – fortiden hans.

Foto: walkinginhisfootsteps.com 
Viktig å se hvor personen er og ikke hvor han har vært

Heldigvis for denne personen så fant han til slutt en fantastisk arbeidsgiver som har latt fortid være fortid. Han valgte å se personen med nye øyne. Dette er også arbeidsplassen glad for i dag, fordi han gjør en fantastisk jobb og de ville ikke vært han foruten.

Dermed vil jeg bare si gi en liten påminnelse til alle der ute, da spesielt arbeidsgivere: Man vil gå glipp av mange flotte mennesker, hvis man skulle avvist alle som hadde en historie bak seg. Det står stor respekt av de som kjemper seg igjennom vanskelige ting i livet.

Vi må bli flinkere til å ikke henge oss så mye opp i hvor en person har vært. Vi må heller se hvor personen er i dag.


Les også: Noe å tenke på før du forhåndsdømmer andre

Aktuelle lenker:

nouw.com/janne_kopstad – Fordommer kan ødelegge fremtiden til mange

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------