voldtekt

Forebygging av voldtekt er forebygging av psykiske lidelser

Russetiden sår for dør til glede for mange og til besvær for andre. Uansett hvordan man ser på det, så er russetiden en tid som skal være fylt med glede, moro og trygghet.

Dessverre så ser vi hvert år et økende antall overgrep. Verden til veldig mange raser sammen på en brøkdel av et sekund. Og det som skulle være en festelig feiring med gode venner, har plutselig blitt et livs mareritt.

Filmer om sexvett

Amnesty International har tatt grep og laget seks filmer om sex, voldtekt og grensesetting. Dette har de gjort for å øke bevisstheten og forståelse rundt samtykke. Ikke alle vet hvor grensen går fra samtykke til overgrep, og når man er beruset, yr og i gang så kan det for mange være vanskelig å vite at et «ja» kan bli et «nei» og at man dermed skal stoppe.

I følge en undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress viser at nesten hver tiende kvinne i Norge har vært utsatt for voldtekt. Nær halvparten forteller de ble voldtatt før de fylte 18 år. Det er viktig å være klar over at også menn og transpersoner blir utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep. Festrelaterte voldtekter utgjør ifølge Kripos den største andelen av anmeldte voldtekter i Norge. (*)

Etterligning av Amnesty sitt bilde

Gir flest psykiske skadevirkninger

Forebygging av voldtekt er forebygging av psykiske lidelser. Ved siden av tortur er voldtekt en av de hendelsene som gir flest psykiske skadevirkninger i form av posttraumatiske problemer. Når vi vet at anslagsvis én av ti kvinner, og et mørketall menn opplever seksuelle overgrep i løpet av livet, sier det seg selv at det er et stort skadereduseringspotensiale her.

Færre voldtekter = færre pasienter = mer ressurser frigjort = mer behandling for de vi ikke kunne forebygge. Winwin. (**)

En livslang kamp om å overleve

Voldtekt er med andre ord enormt ødeleggende og jeg vil gå så langt å sidestille det med drap. For selv om du ikke fysisk dreper noen, så dreper du personens indre. Livet til denne personen blir snudd på hode og for mange blir det en livslang kamp om å overleve.

Derfor er det så uhyre viktig at vi setter fokus på dette. At vi går hardt inn for å lære barna våre om grensesetting, om press og at et nei faktisk er et nei. At det ikke er ok å trenge seg på og invadere en annen person sin kropp. At sex er noe som krever samtykke fra to parter som ønsker å dele denne opplevelsen sammen.

Sexpress

Det er mye fokus på sex i russetiden, og ikke alle har klare grenser. Ikke alle forstår grensene. Mange føler på et enormt press på å ha sex. Både jenter og gutter. Det er viktig at foreldre snakker med barna sine.

Lærer dem at kroppen deres er det ingen andre enn dem selv som råder over. Lær dem at det ikke er ok å presse noen til å gjøre noe de ikke vil. Lær dem til å sette klare grenser. Lær dem at det er ok å si nei og lær dem til å respektere dette nei-et.

Så til årets russ: Kos dere glugg i denne tiden. En epoke av livet deres er over og det er klart at det skal markeres. Men pass på hverandre, respekter hverandre og ikke vær den som gjør denne fantastiske opplevelsen om til et mareritt for noen.

ET NEI ER ET NEI!

Det er lov å ombestemme seg:

Se de resterende fem videoene fra Amnesty her


Referanser:

* Amnesty International – Seks filmer om sexvett

** Anorektiskbok (Instagramprofil) – Ingeborg Senneset

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------