large-15

Håndtere traumer og flashbacks

large-15
Foto by @Konoshin via Weheartit.com

For et års tid siden begynte traumene jeg har opplevd å komme frem, og jeg slet med flashbacks etter flashbacks. Hver dag gikk jeg igjennom overgrepene på nytt, noe som var helt forferdelig.

Jeg hadde aldri opplevd noe lignende og hadde ingen anelse om hvordan jeg skulle komme meg igjennom det. Hver dag var et mareritt. De rådene jeg fikk virket for meg helt idiotiske, og jeg trodde ikke det skulle gå an å bli kvitt disse gjenopplevelsene.

For en stund siden så jeg en dokumentar om en dame som hadde gått igjennom et annet traume, og som hadde klart å bli kvitt flashbackene. Hun hadde gjort det samme som de i teamet rundt meg hadde prøvd å få meg til å gjøre, og først da jeg fikk høre det av noen som hadde vært igjennom et traume selv, prøvde jeg ut rådene. Og de virket! Det var utrolig hvor fort det gikk fra å føle null kontroll til å selv ha kontrollen når flashbackene kom over meg.

Jeg har lyst til å dele teknikken jeg bruker med dere, fordi jeg vet at det er flere der ute som sliter med det samme:

 REGISTRER – AKSEPTER – FLYTT FOKUS

Når du kjenner at et flashback er på vei, enten i form av følelsen av å bli tatt på (som i mitt tilfelle), bilder, lyder eller andre tegn, registrer det. Registrer at du har et flashback. Så aksepterer du det.

Å akseptere er kanskje det vanskeligste, men husk at du ikke nødvendigvis skal akseptere det som har skjedd. Du skal akseptere at minnene er der. Så skal du flytte fokus, uten å skyve det vekk. Dette gjør du ved å holde på med noe annet, enten i form av musikk, bøker, tv osv. Men la minnene være der, du skal bare ikke gi dem noe oppmerksomhet.

Dette krever øving. Jeg skal ikke påstå at jeg fikk det til første gangen, men det ble lettere og lettere for hver gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------