Hva er bipolar lidelse

Hva er bipolar lidelse?

Bipolar lidelse, tidligere kalt manisk depressiv, er en psykisk lidelse hvor man opplever store svingninger i humøret. Bipolar betyr «to poler» og disse to polene står for mani (oppstemthet) og depresjon (nedstemthet). I hovedsak svinger det mellom dype depresjoner, og maniske episoder.

*Det finnes to typer bipolar lidelse

Bipolar type 1 – kjennetegnes av maniske og depressive episoder

Bipolar type 2 –  kjennetegnes av hypomani (en mildere form for mani) og depresjon. Bipolar lidelse type 2 er litt vanligere enn type 1.

En bipolar lidelse kan gjøre det vanskelig å leve et normalt liv. Det kan for eksempel være vanskelig å holde på en jobb, eller fullføre en utdannelse. Både mani og bipolar depresjon kan dessuten virke belastende på forholdene du har til andre mennesker. Mellom maniske og depressive episoder kan du ha perioder da humøret ditt er normalt og stabilt. Perioden med stabilt humør kan vare i uker, måneder eller til og med år.

Det er ikke godt å si hva som forårsaker bipolar lidelse. Men det sies at det kan ha å gjøre med nivåene av enkelte signalstoffer som formidler informasjon mellom ulike deler av hjernen. Det er med andre ord ikke snakk om noe du kan kontrollere bare med viljestyrken. Bipolar lidelse er i hovedsak en arvelig sykdom, som kan trigges av traumatiske hendelser, stress, søvnmangel etc. Selv om sykdommen er arvelig så er det likevel mulig å ha/få bipolar lidelse, men prosentdelen av folk uten foreldre med bipolar lidelse er mindre, enn om det allerede ligger i genene.

Foto «Bipolar» by Jon Jordan via Flickr
Symptomene på bipolar lidelse

De viktigste symptomene på bipolar lidelse er perioder med mani og bipolar depresjon. Mani kan være en god opplevelse i begynnelsen. Du kan føle deg svært kreativ, ha masse energi, føle deg veldig glad og være begeistret over nye hobbyer. Men det høye stemningsleiet kommer ut av kontroll.

Mani kan gjøre deg rastløs og irritabel, med intenst tankekjør. Du kan snakke svært raskt, ikke sove, ta impulsive avgjørelser og opptre på en måte som er uvanlig for deg. For eksempel kan du bruke mye penger på shopping, eller ha sex med mange partnere selv om dette ikke er slik du vanligvis oppfører deg. En episode med mani kan starte plutselig. Hvis du opplever en fullt utviklet mani og ikke får behandling, kan episoden vare fra to uker til fem måneder.

Hypomani

Hypomani er en mildere form for mani.  Du kan da snakke fort, bli rastløs og skifte raskt fra en aktivitet til en annen. Ved hypomani vil du i mindre grad miste kontrollen som man ofte gjøre ved mani. Hypomani varer fra fire til syv dager.

 

Foto «Bipolar Disorder» by adohnes via Flickr
Bipolar depresjon

Symptomene på bipolar depresjon ligner symptomene på depresjon hos mennesker som ikke har mani. Du føler deg trist, og opplever håpløshet eller skyldfølelse. Du kan miste interessen for ting, være mindre i stand til å glede deg over ting du vanligvis liker, og ha lite energi. Noen mennesker med depresjon får tanker om å ta sitt eget liv. *(helsebiblioteket.no)

Det er for øvrig ingen fasit på hvordan man er som bipolar, selv om de fleste symptomene dukker opp hos alle bipolare, så er det likevel også her forskjell på folk. Type 1 er som nevnt mye mer alvorlig, og da spesielt i de maniske episodene kan man i større grad utsette seg selv og andre for fare. Mange med bipolar type 1 blir hyppig innlagt på psykiatrisk i disse periodene.

Bipolar type 2

Selv har jeg bipolar type to og sliter mest av alt med lange og dype depresjoner, etterfulgt av hypomane episoder. Jeg har for øvrig ikke lært meg helt å kartlegge triggerne til de hypomane episodene, noe jeg vil jobbe mer med slik at jeg lettere kan få kontroll på de samt meg selv når jeg blir hypoman.

I hovedsak kjenner jeg mye på en indre uro og økt kreativitet, men på grunn av den indre uroen så sliter jeg med å bruke kreativiteten konstruktivt og over lengre tid. Jeg blir fort veldig oppstemt og klar for å skape og å sette til liv nye ideer og prosjekter, men som jeg stort sett aldri blir ferdig med fordi jeg ikke klarer å konsentrere meg, eller fordi jeg mister gnisten og går inn i en depresjon.


Les også: KAN DU UNNGÅ Å FÅ EN DEPRESJON ELLER MANI?

Referanser

Helsebiblioteket.noBipolar lidelse: hva er det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------