bipo-e1480022935692

Kan du unngå å få en depresjon eller mani?

Bipolar lidelse er en diagnose hvor pasienten opplever depresjoner og manier. Depresjoner: trist, lei, tom, likegyldig, lite søvn og matlyst, ser på livet som tungt og vanskelig. Manier: Stikk motsatt, høy på livet, oversosial, prater fort og mye, mange gode ideer osv.

Hva er det som kan utløse en depresjon-/manisk -episode?

asd
Foto: ufandshands.org

Utløsende faktorer for episodene (maniene og depresjonene) er: lite søvn, mye å gjøre, ikke høre etter når kroppen trenger hvile, overaktivitet etc.

Det kan være lurt å jobbe med å legge merke til tidlige tegn på tilbakefall. Slik  kan du kjenne igjen hva du skal se etter som tegn på at depresjonen/manien kommer snikende.

Tidlige tegn på depresjon er blant annet: Dårlig søvn, ingen matlyst, lite initiativ, lite lyst til å gjøre ting, liten konsentrasjon og du kan også ofte bli veldig likegyldig når du holder på å bli deprimert.

Tidlige tegn på mani er blant annet: Mange «gode» ideer om ting du ønsker å gjøre eller oppnå, shoppetrang, masse energi – du farter rundt og prater i ett sett med en mye mer energisk stemme enn vanlig.

Også her; lite søvn og lite matlyst – det kan gå så langt at du plutselig glemmer å spise fordi du er så opptatt av alt du må gjøre og få til.

Kan du unngå å få en depresjon eller mani?

f
Foto: health.com

Hvis du er flink til å oppdage de tidlige tegnene kan du unngå å få en depresjon eller mani. For å unngå en av episodene kan du for eksempel sørge for å få nok søvn, spise jevnlig, sette opp timeplan.

For å unngå manier bør du holde deg til en aktivitet pr. dag, skrive opp ideene istedenfor å utføre alt på en gang, prøve å ta kontroll på shoppingen og helst ikke reise til noen «shoppingsteder» hvis visakortet sitter løst under mani episodene.

For å unngå depresjonen bør du komme deg opp av senga og gjøre noe hyggelig, gå turer, prate med venner og gjerne skrive om hvordan du føler det (det pleier å lette mye).

I tilegg kan det være lurt å få oppfølging fra en institusjon, psykologer og eller andre oppfølgingsopplegg slik at du kan få hjelp hvis ikke du klarer å ta kontroll selv. Dette kan også være med på å gjøre at depresjonen ikke blir dypere!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------