Kan du unngå å få en depresjon eller mani?

Bipolar lidelse er en diagnose hvor pasienten opplever depresjoner og manier. Depresjoner: trist, lei, tom, likegyldig, lite søvn og matlyst, ser på livet som tungt og vanskelig. Manier: Stikk motsatt, høy på livet, oversosial, prater fort og mye, mange gode ideer osv.

Hva er det som kan utløse en depresjon-/manisk -episode?

asd
Foto: ufandshands.org

Utløsende faktorer for episodene (maniene og depresjonene) er: lite søvn, mye å gjøre, ikke høre etter når kroppen trenger hvile, overaktivitet etc.

Det kan være lurt å jobbe med å legge merke til tidlige tegn på tilbakefall. Slik  kan du kjenne igjen hva du skal se etter som tegn på at depresjonen/manien kommer snikende.

Tidlige tegn på depresjon er blant annet: Dårlig søvn, ingen matlyst, lite initiativ, lite lyst til å gjøre ting, liten konsentrasjon og du kan også ofte bli veldig likegyldig når du holder på å bli deprimert.

Tidlige tegn på mani er blant annet: Mange “gode” ideer om ting du ønsker å gjøre eller oppnå, shoppetrang, masse energi – du farter rundt og prater i ett sett med en mye mer energisk stemme enn vanlig.

Også her; lite søvn og lite matlyst – det kan gå så langt at du plutselig glemmer å spise fordi du er så opptatt av alt du må gjøre og få til.

Kan du unngå å få en depresjon eller mani?

f
Foto: health.com

Hvis du er flink til å oppdage de tidlige tegnene kan du unngå å få en depresjon eller mani. For å unngå en av episodene kan du for eksempel sørge for å få nok søvn, spise jevnlig, sette opp timeplan.

For å unngå manier bør du holde deg til en aktivitet pr. dag, skrive opp ideene istedenfor å utføre alt på en gang, prøve å ta kontroll på shoppingen og helst ikke reise til noen “shoppingsteder” hvis visakortet sitter løst under mani episodene.

For å unngå depresjonen bør du komme deg opp av senga og gjøre noe hyggelig, gå turer, prate med venner og gjerne skrive om hvordan du føler det (det pleier å lette mye).

I tilegg kan det være lurt å få oppfølging fra en institusjon, psykologer og eller andre oppfølgingsopplegg slik at du kan få hjelp hvis ikke du klarer å ta kontroll selv. Dette kan også være med på å gjøre at depresjonen ikke blir dypere!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no