emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse

Hva er emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse – Borderline

Mange lurer på hva det vil si å ha personlighetsforstyrrelser. Selv har jeg diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse og har med det fått i oppgave fra psykolog å lese om dette. Her er et lite sammendrag av hva emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse er og hvordan det er å leve med.

Hva er en personlighetsforstyrrelse?

En personlighetsforstyrrelse (PF) er kjennetegnet ved avvik i personligheten. Alle har vi ulike personlighetstrekk, både positive og negative. Men når disse personlighetstrekkene forårsaker funksjonelle problemer, og går utover livet og hverdagen, og gjør at du ikke lengre fungerer normalt, kan det være snakk om en personlighetsforstyrrelse.

En med en PF har utviklet et stabilt mønster av oppfatning, tenkning og atferd som avviker fra hva som er normalt i ens kultur. Det finnes mange typer personlighetsforstyrrelser, men i denne artikkelen skal vi ta for oss Emosjonelt Ustabil Personlighetsforstyrrelse, borderline type (BPD – borderline personality disorder).

 

borderline-personality-disorder4
Foto: astronlife.wordpress.com

Symptomer på emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, (BPD)

Personer med (BPD) er typisk impulsive, har svingende og sterke affekter, har dårlig selvbilde, er selvdestruktive. De utviser konstante stemningssvingninger. Ofte tar de ut sinnet på seg selv og skader seg og selvmordsforsøk er ikke uvanlige. De tenker veldig mye svart og hvitt,

Studier tyder på at personer med BPD har en tendens til å oppleve hyppige, sterke og langvarige tilstander av ubehagelig spenning, ofte utløst av opplevd avvisning, av å være ensom eller oppfatte seg som mislykket. Personer med borderline kan vise labilitet mellom sinne og angst eller mellom depresjon og angst, og temperamentsfull sensitivitet for følelsesladet stimuli.

Vi opplever med andre ord hyppige og kraftige svingninger i humøret. Vi kan være svært følsomme for hvordan andre behandler oss, og reagerer sterkt på det vi opplever som kritikk eller nedlatenhet. Vi har gjerne også vanskelig for å plassere sinnet/følelsene på riktig plass. Jeg har ikke ofte sinneutbrudd, men når jeg først blir sint, eller hvis jeg føler meg såret (eller opplever andre kraftige følelser), tar jeg det som regel ut på meg selv, og ikke på den personen som har gjort meg sint eller såret meg.

Selvfølelsen til mennesker med BPD er ofte lav, og vi har en tendens til å se på oss selv som maktesløse, sårbare, uakseptable og usikre i vår selvidentitet. Selvskading og suicidalitet er også svært vanlig.

a_wborderline_0119
Foto: iiteeeestudents.wordpress.com

Hva forårsaker sykdommen?

Årsaken til at enkelte utvikler BPD er mange og sammensatte. Det er en blanding mellom genetikk og oppvekst/opplevelser. Svært mange har opplevd ulike traumer, både i form av seksuelle overgrep, fysisk/psykisk vold, mobbing, mangel på stabile omsorgspersoner etc.

Når man opplever ting som dette i oppveksten kan det være med på å påvirke personlighetsutviklingen på negativ måte. Dette kan igjen føre til at man utvikler en personlighetsforstyrrelse. Her kommer også genene inn i bildet – En med “gode” gener tåler gjerne mer enn en med “dårlige” gener før det får konsekvenser for personlighetsutviklingen.

Det er vanskelig å si akkurat hva som har gjort at jeg har utviklet denne diagnosen, men jeg tror det har mye med mobbingen i oppveksten å gjøre, og de overgrepene jeg har opplevd i slutten av tenårene. Det har også vært perioder hvor en del av familiesituasjonen ikke har vært så grei.

Jeg har nok også blitt født med “dårlige” gener, som har gjort meg ekstra sårbar. Jeg var ikke den eneste i klassen min som ble mobbet, men jeg er den eneste som har utviklet en personlighetsforstyrrelse – så vidt jeg vet.


Kilder: Wikipedia, nhi.no og oslo-universitetssykehus.no

4 hendelser på “Hva er emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse – Borderline”

  1. Svein Tore Pedersen

    Hei, jeg er 70 år og har fått betegnelsen «ustabil» av min kjærestes sønn. For meg er det en ondskapsfull karakteristikk som er vanskelig å forsvare med mot, egentlig ganske håpløs. Jeg blir selvfølgelig forbannet, men lurer på hva som er hensiktsmessig adferd i min situasjon.? Sønnen er ca.65 år. Jeg har nå flyttet ut av heimen etter at jeg har delt seng med hans mor i 35 år, og vi har hatt det meget bra sammen. Saken er den at det er 3 ressurssterke mennesker som har angst for arven sin. For å gjøre en lengre historie kort hadde jeg satt pris på å høre andres mening.

  2. Tilbakeping: Hvem er jeg? Del 1 | Mens man håper

  3. Tilbakeping: Borderline Personality Disorder: Heroic Martyr or Emotional Vampire? « Mirrorgirl

  4. Tilbakeping: Hei – Mona's psyke verden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------