large-1

Tankene du har om deg selv bestemmer hvor selvsikker du er

Har du lav selvtillit, vil disse tankene ofte være negative. Kanskje ser du kun svakheter og mangler. Eller kanskje du ikke tror at du kan klare å oppnå noe. Heldigvis er dette kun tanker, og tanker kan endres. 

For å bygge selvtillit, er det viktig å kjenne seg selv. Skriv ned dine sterke sider og talenter. Fokuser på dem. Stol på dine evner, og ikke sammenlign deg med noen. Konsentrer deg heller om å bli den beste utgaven av deg selv. Hva er viktig for deg, og hva vil du oppnå i livet? Vit hva du ønsker og fokuser på målene dine. Lytt til din indre stemme, og respekter dine tanker, ønsker og følelser.

Elsk deg selv

images
Foto: kannadigaworld.com

Når du ser deg i speilet, bestemmer du selv hva du skal se. Ser du feil og mangler? Eller ser du hvor nydelig du er? Ikke døm det du ser, men aksepter alt du er. Ta vare på og sett pris på deg selv. Signalene du sender viser andre hvordan de skal behandle deg. Neglisjerer du deg selv er det, det samme som å si til deg selv at du ikke er verdifull. Behandle deg selv som du ville ha behandlet en veldig god venn.

Når vi ikke føler oss bra med oss selv, så projiserer vi den følelsen over på andre ved å baksnakke og rakke ned på dem. Vi overfører det vi ikke er fornøyd med på dem. Å snakke negativt om andre er den tydeligste måten du kan vise andre at du ikke er fornøyd med deg selv på.

Mange er ikke bevisste på at de stadig fokuserer på det negative hos andre, og nekter ofte for at de er usikre på seg selv. Gjør noen deg oppmerksom på at du snakker mye negativt om andre, så kan det være vanskelig å prøve å la være, siden du da kan føle seg svak. Men det er likevel absolutt verdt å prøve så godt du kan å la være. Gi heller flere komplimenter, det vil bygge opp din selvtillit og sende andre signaler om at du er selvsikker. Ved å se etter det beste i andre, vil du finne det beste i deg selv.

I tillegg til å gi komplimenter, må du også lære deg å ta dem imot. Ikke avvis dem, men takk personen som ga komplementet. Når du avviser et kompliment sier du til andre at du ikke er verdt ros. Vær også takknemlig for og verdsett det du har. Usikkerhet kommer ofte fordi vi føler at vi ikke er nok.

Vit at du er god nok
Du kan også lage deg noen affirmasjoner. Noen eksempler er: «Jeg er selvsikker og kan oppnå det jeg vil» og «Jeg er verdifull og fortjener det beste». Si dem som om de allerede er sanne. Du kan ha dem med deg og ta dem frem når du føler deg usikker eller gjenta dem hver morgen eller kveld.

Å være selvsikker handler om å vite at man er god nok og å være tilfreds med seg selv. For å være selvsikker må man vite at man er like verdifull som alle andre. Selvtilliten kommer innenfra, så ikke la det som foregår rundt deg få ødelegge den. Gjør det du mener er riktig, ikke det andre mener at du skal gjøre. Vær sann mot deg selv, uansett om andre er uenige med deg. Kun ved å være sann mot deg selv kan du ha selvrespekt og ha det godt med deg selv.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------