linnea

«La Linnéa leve»

Linnéa Myhre har etterhvert blitt et kjent navn. Moldejenta hadde over 70.000 lesere ukentlig på bloggen sin Alt du vet er feil”, og har preget diverse avisforsider, nettsider og magasiner de siste årene. Hun har også blitt kåret til Norges mest sexy kvinne av bladet Mann. 23 oktober 2012 skrev Linnea sitt siste blogg innlegg, og hennes «siste ord» var boken hennes – «evig søndag» som fort ble poppulær.

Selv om hun ikke lenger er å se i «rampelyset» og selv om hun ikke lenger skriver blogg, så vil jeg likevel anbefale dere å ta en titt gjennom bloggen hennes. Her får dere en usminket og ærlig bilde av det å være psykisk syk, servert med en humoristisk vri.

linnea
Foto: p3.no

Linnéa har i mange år  slitt med depresjoner  og spiseforstyrrelser, og har ikke vært i stand til å finne glede i hverdagen. Det hele er i følge henne selv stort sett tomt, grått og trist.

Nettserien som Linnéa var med i på nrkP3 i 2011 ligger fortsatt ute på p3 sine sider. Her møter dere en sårbar, åpen og ærlig jente. – «La Linnéa leve» er en sterk rørende og flott serie som er med på å rive tabuet rundt psykisk helse. Serien kan sees på p3.no her

Linnea har vært både elsket og hatet, med sin skarpe penn og ironiske skildring av hennes tilværelse klarte hun å hisse på seg mange «bloggtroll» og mange mente hun var en arrogant drittunge som bare hadde et negativt og barnslig syn på livet. Hun ble ikke kalt for «sinnabloggeren» for ingenting, likevel så var bloggen hennes et friskt pust i en ellers ensformig bloggsfære.

– Linnea er breial og kan være ganske frekk i kjeften, og bloggen hennes viser henne ofte fra en veldig selvsikker side, men jeg vet at hun ikke har det bra og er ganske sårbar, forteller hennes gode venn og kollega, Andreas.

Hennes «negative fremstilling» av live resulterte også i mange uvitende kommentarer som påpekte at hun måtte slutte å være så negativ og dermed så ville livet hennes bli så mye enklere. Hun som så mange andre som sliter psykisk kan snakke seg både grønn og blå om problemene sine, uten at folk vil forstå at det ligger mer enn negativ tankegang bak.

Mange slike kommentarer dukket også opp i kommentarfeltet under nettserien hennes, og i all denne drittslengingen kom jeg over en kommentar som både var informativ og fornuftig:

ok_9788210052682
Foto: haugenbok.no

– De som kommenterer negativt om Linneas «adferd» bør gå i seg selv å lære mer om psykisk helse! Depresjon, angst og spiseforstyrrelser er ikke adferdsproblemer, men en sykdom! Man er i en boble som er VANSKELIG å komme seg ut av, uansett hvor privilegert liv/eller ikke man har. Psykisk sykdom har ingenting med hvor mye ressurser eller intelligens eller bakgrunn eller klokskap eller muligheter, osv. man har/ikke har. Hvem som helst kan rammes av en sykdom.

«Evig søndag»
Kommentaren over er et viktig budskap og noe å tenke over, særlig for dem som kanskje ikke har så mye kunnskap eller innsikt i hva det å være psykisk syk faktisk innebærer. Selv om Linnea ikke er så aktuell lenger så er likevel temaet og serien hennes like aktuell nå som det den var da den gikk på p3, og for de av dere som ikke har sett den så vil jeg bare si: Se den!

Ellers så anbefaler jeg også å lese boken hennes «Evig søndag», her får vi følge henne i et år av livet hennes i dagboksform hvor hun beskriver hvordan hun har det. – Vinteren 2011 går Linnéa motvillig med på å gå til psykiateren Finn for sine depresjoner. Det blir helt sikkert ikke et vendepunkt. Eller?

Utdrag fra boken: «Plutselig begynte jeg å gråte. Tårene trillet nedover ansiktet og ned i tastaturet, helt uten tillatelse og forvarsel gjorde de dette  og jeg måtte lukke laptopen for å konsentrere meg utelukkende om gråtingen. Det er altfor kort vei mellom stillhet og gråt. Alle disse tårene jeg hadde spinket og spart på i hele denne lange tiden, trillet nedover ansiktet mitt og knuste alt jeg hadde bygget opp. Jeg måtte antakeligvis starte helt fra begynnelsen av. Jeg visste ikke engang hvilken begynnelse jeg siktet til.»
Kilder: P3.no, haugenbok.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------