Partnevold utroskap

Utroskap er ikke grunn nok til å dømme partnervold under berettiget harme

Dagsavsien: –Tingretten i Stavanger så det som «berettiget harme» da en mann banket opp kona for utroskap. Aktor la ned påstand om 75 dagers fengsel, men tingretten fant at mannen hadde handlet i «berettiget harme» fordi han fant bilder på konas telefon som viste at hun var utro.

Retten mener således at bakgrunnen for voldsutøvelsen må tillegges vekt ved straffeutmålingen da den kom som en umiddelbar reaksjon på bildene», heter det i dommen. (Dagsavisen – Legitimerer partnervold)

Saker som dette får meg rett og slett til å miste all tillit til det Norske rettssystemet. Dette er i tillegg ikke den eneste tilfelle hvor retten legitimerer partnervold på bakgrunn av utroskap.

Denne dommen sender ut helt feil signaler. Her forteller dommen meg at om man opplever noe man anser som krenkende og vondt kan man reagere med å utøve vold, for deretter å slippe straff på grunn av «berrettiget harme.»

Hvor går da egentlig grensen for berettiget harme?

Skjerdump fra Dagsavisen sin artikkel – Legitimerer partnervold

Et forferdelig svik

Utroskap er forferdelig. Det er vondt og et forferdelig svik utført av en person du stoler blindt på og som du elsker. Dette er en person som du mest sannsynlig deler alt med. At da denne personen går bak ryggen din og ligger med et annet menneske er selvfølgelig forferdelig vondt.

Man kan bli irrasjonell, rasende og knust. Men er det virkelig grunn nok til å gå løs på denne svikefulle personen? Riktignok har følelseslivet ditt blitt angrepet, men det er da ikke dermed sagt at det er fritt frem for vold. Jeg kan ikke annet enn å undre over hvilket århundre de aktuelle dommerne kommer fra.

30 timers samfunnstraff for å slå sin gravide kjæreste

I Kristiansand tingrett ble en annen mann dømt med 45 dagers betinget fengsel og 30 dager samfunnstraff for å ha gått løs på sin gravide kjæreste på grunn av utroskap. Berettiget harme.

Disse dommene sender tydelig signal om at partnervold er greit hvis man blir såret og opplever svik. Skal alle gå løs på hverandre hver gang man opplever dette, så ville tinghusene rundt om i det langstrakte land få mye å gjøre.

Jeg har full forståelse for sinne disse mennene har følt på, og som har ført til at de har mistet sin besinnelse. Dog kan man likevel ikke akseptere vold og man må sende tydelige signaler om at partnervold, uansett årsak, er uakseptabelt. Man må slå ned på slik atferd og om det er slik at folk ikke klarer å beherske seg og går løs på folk, så må de i tillegg til en ordentlig fengselsstraff gå i en eller annen form for behandling for å få impulsene og temperamentet under kontroll.

En stor vits

Partnervold er aldri ok uansett omstendigheter. Det er rystende at flere slike saker dømmes med lite eller ingen fengselsstraff og kun noen få timer samfunnsstraff. Det er en vits som hører hjemme i nitten pil og bue.

Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved universitet i Bergen reagerer på dommen som er satt i Stavanger tingrett. Han sier blant annet at «berettiget harme» brukes i spesielle tilfeller der retten mener det er forståelig at tiltalte har mistet besinnelsen.


For eksempel hvis du kommer over din beste venn som misbruker din datter, det svartner helt for deg og du slår ham til det ugjenkjennelige. I slike spesielle situasjoner kan vi forstå hvorfor han gjorde som han gjorde, så den moralske skylden er litt mindre. Det er det bestemmelsen er til for. Men det er ikke særlig moralsk forståelig at du slår i en situasjon der partneren din er utro sier Marthinussen til Dagsavisen.


En fare for samfunnet

Selv tenker jeg at mennesker som impulsivt utøver vold mot andre fordi de mister besinnelsen sin, er en fare for samfunnet. Det er tikkende bomber som når som helst kan gå av. Den første gangen var det kanskje et slag og et spark. Hva skjer neste gang, og neste gang der igjen?

Riktignok er deres reaksjon et resultat av noe vondt som har skjedd dem. Men som sagt, man kan likevel ikke akseptere at man tyr til vold hver gang man blir sint, krenket eller såret.

Hvor skal grensa liksom gå da? Alle er vi mennesker med ulike reaksjonsmønster til ulike ting. Skal man ta hensyn til dette, så kan i teorien ingen dømmes for uakseptabel oppførsel, for det vil jo i alle tilfellene være berettiget harme. Det burde være svært skjerpende omstendigheter for at man kan benytte seg av berettiget harme. Utroskap er som sagt et forferdelig svik, men det er overhode ikke grunnlag for å utøve fysisk vold.

Her må noe drastisk skje. Man kan ikke leve i et samfunn hvor voldsmenn går fritt fordi de mistet besinnelsen berettiget. Det er et samfunn jeg i alle fall ikke føler meg trygg i!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------