Untitled design (93)

Maslows behovspyramide

Psykologen Abraham Maslow satte opp menneskets behov i et behovshierarki. Behovene må dekkes nedenfra og opp i pyramiden. 

De tre første trinnene handler om mangelbehov. Får vi ikke dekket disse kan vi ikke fungere skikkelig. Når vi mangler noen av dem fungerer mangelen som drivkraft til å få dem dekket. De to øverste trinnene handler om vekstbehov. De trenger vi ikke å få dekket for å leve, men kanskje for å være lykkelige og fornøyde med oss selv?

De frem trinnene

Grunnleggende, fysiologiske behov

Vi må ha nok mat, vann og søvn. Sansestimulering og beskyttelse mot ekstrem kulde eller varme hører også med her.

Behov for trygghet

Her står sikkerhet og forutsigbarhet knyttet til jobb og økonomi sentralt. Trygghet, regelmessighet og stabilitet er også viktig. Faste rammer og orden og struktur minsker hverdagsstress. Vi trenger også et trygt sted å bo og trygge omgivelser. Beskyttelse mot krig, vold og overgrep er en del av det å leve i sikkerhet.

Behov for kjærlighet og tilhørighet

Vi mennesker er sosiale vesener som trenger å inngå i et fellesskap og føle at vi hører til et sted. Det er viktig for oss å føle samhørighet og gi og motta kjærlighet. Får man ikke dekket dette behovet kan man bli ensom, få sosial angst og bli deprimert.

Behov for å bli akseptert, respektert og verdsatt

Vi ønsker anerkjennelse for våre prestasjoner og vi vil ha respekt. Status og prestisje hører også med her. Får man ikke dekket disse behovene kan det føre til lav selvtillit og utvikling av et mindreverdighetskompleks.

Behov for selvrealisering

Dette nivået handler om å få realisert drømmene sine og å få brukt evnene sine til det fulle. Vi har et behov for å stadig utvikle oss selv og å nå vårt fulle potensial.

Ikke absolutt

Selv om Maslow mente at de nederste behovene måtte oppfylles først, er det vanlig at flere av behovene er tilfredsstilt samtidig. Man kan for eksempel både være tørst og sulten og samtidig oppleve kjærlighet og tilhørighet. Men er man tørst og sulten er ikke selvrealisering noe man er spesielt opptatt av.

Hvilke av behovene mener du er oppfylt i ditt liv?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------