teen-drugs-medicine-300x225

Medisinering og bipolar lidelse

Medisiner har hatt stor innvirkning på livet mitt. Jeg har fått feil medisiner fra 2008 og helt til 2011, noe som førte til flere depresjoner enn jeg «normalt» ville hatt. Grunnen til at jeg først gikk på antidepressiva i noen år var fordi legene trodde at jeg bare var deprimert og ikke hadde noen diagnose.

Da vi startet utredningen ble jeg satt på ulike stemningsstabiliserende medisiner. Vi prøvde flere forskjellige, men jeg tålte dem veldig dårlig (fikk utslett osv.)

teen-drugs-medicine-300x225
Foto: specialedpost.com

Da de drev og prøvde ut de ulike medikamentene lot de meg stå på disse antidepressivaene, fordi de ville ta en ting av gangen. Da de endelig tok meg av disse i 2011 var det som å begynne medisinering på nytt. Det var noe jeg hadde lengtet veldig etter at noen skulle gjøre og vi fikk helt andre resultater.

Bipolare bør ikke stå på antidepressiva fordi det kan ha motsatt effekt. Nå står jeg kun på et stemningsstabiliserende medikament i tillegg til en sovemedisin. Jeg er endelig fornøyd med medisineringen min.

En ny opplevelse for meg med medisiner er at nå kan jeg ha «en dårlig dag». Jeg har medisinen å takke for det. Før hadde jeg en dårlig dag, som førte til flere dårlige dager, som førte til en dårlig periode som ble en depresjon. Jeg har medisinene å takke for det også.

I tillegg har det litt å si at jeg har fått mye mer kontroll over hverdagen og diagnosen min med årene. Det hender allikevel at jeg kommer i et dårlig mønster nå også, men ikke på langt nær så ofte som før.

En liste over medisinene jeg har brukt/bruker for å holde meg mer stabil i hverdagen:

Antidepressiva

Antidepressiva virker mot depresjon på følgende måter:

 • Psykisk stimulerende virkning som reduserer passivitet.

  images
  Foto: mnn.com
 • Stemningshevende virkning som bedrer humøret.

Det kan ta 6-8 uker før man kjenner noen effekt av medisinen.

NB! For noen pasienter med bipolar lidelse kan bruk av antidepressiva utløse oppstemthet eller mani.

Stemningsstabiliserende medisiner

Stemningsstabiliserende medisiner er medisiner som brukes både under behandling, og ved forebygging av nye anfall av bipolare lidelser – også kalt stemningslidelser.

Krampeløsende midler

Krampeløsende midler er midler som vanligvis blir brukt mot epilepsi. De har også dokumentert effekt på forebygging av bipolar lidelse, samt dempende effekt under manier.

Dersom en person har hatt flere anfall av bipolar lidelse brukes ofte krampeløsende. (fire eller flere anfall pr. år). Virkningen kommer gradvis over måneder. Stemningssvingningene blir mindre, varer kortere eller uteblir helt.

Sovemedisiner

Noen gir sovemedisiner gir innsovingseffekt mens andre har mer langtidsvirkning. De fleste sovemedisiner er sterkt vanedannende, og bør bare brukes i kortere perioder. Noen sovemidler kan gi søvnighet, nedsatt hukommelse, forvirring neste morgen.

FOR ALLE MEDIKAMENTENE GJELDER DETTE:

 • Ingen av medikamentene endrer hvem du egentlig er. De bare hjelper deg et stykke på veien.
 • Doseringen er individuell. På mange medikamenter tar man blodprøver for å finne rett dose medisin i blodet.
 • Man kan kjøre bil selv om man tar medisiner. Men man bør venne seg til medikamentet først, så man vet hvordan man reagerer på det.
 • Man kan drikke alkohol på de fleste medisiner. Men bør være litt forsiktig. Medisiner og alkohol konkurrerer om de samme fordøyelsesprosessene så dosen av medisiner i kroppen kan bli høyere. Alkoholen kan også brytes saktere ned.

 

 

1 hendelser på “Medisinering og bipolar lidelse”

 1. Som ansvarlig redaktør vil jeg bare understreke at vi på ingen måte ønsker å anbefale eller råde folk til å begynne på medisiner. Personlig mener jeg at det er sunt å være skeptisk til medisiner og at medisinering burde være siste løsning etter en lengre periode med psykologisk behandling.

  MEN, vi ønsker likevel å vise at medisinering gjort riktig faktisk kan være til stor hjelp for mange, og riktig medisinering kan derfor føre til at livet blir litt enklere å takle, men medisinering alene vil likevel ikke være til hjelp. Det er viktig å huske at medisiner kun er et lite hjelpemiddel på veien til å bli frisk eller bedre, sammen med psykologisk behandling eller andre tiltak som kan hjelpe deg ut av f.eks depresjoner.

  Litt mer kritiske innlegg om medisin vil også komme underveis.

  For øvrig så ser vi her at medisinering gjort riktig kan ha en positiv effekt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------