Untitled design (4)

Menn blir også utsatt for seksuelle overgrep

Den 20 oktober var jeg på et fagseminar i regi av Reform der temaet var gutter/menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Dette er et tema som det er mange tabuer og stigmatisering rundt.

Under denne fagdagen kom det frem en del interessante tall i forhold til undersøkelser som er gjort om temaet og som jeg tenker å skrive litt om nå.

Foto: Made in snappa.io

NKTVS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) har hatt en undersøkelse der man registrerte at 33 prosent av alle gutter/menn som har blitt utsatt for overgrep hadde kvinnelig overgriper.

NOVA har hatt tilsvarende undersøkelse der tallene viste 66 prosent. Dette er et ganske stort sprik samtidig som det viser at dette faktisk er et større problem enn man gjerne har trodd tidligere.

Jeg kan på bakgrunn av disse tallene ikke unngå å sende et stikk til diverse feminister som mener at kvinner ikke gjør slikt. Disse tallene står i sterk kontrast til den virkelighetsoppfatningen mange av dem har.

En annen ting som kom frem av en undersøkelse utført blant unge gutter i Sør-Trøndelag, var at hele 25 prosent av guttene kunne melde om seksuell trakassering. Altså er dette store kontraster i forhold til det man blir foret med i debatter, kronikker, og kampanjer om at det kun er jenter som opplever slikt. Nok en gang så ser man en virkelighetsoppfatning som ikke samsvarer med fakta. Sør-Trøndelag er nok ikke enestående når det gjelder seksuell trakassering av gutter, så det kan tenkes at tallet på landsbasis vil være ganske høyt.

Når det kommer til prosentandel av gutter/menn som har blitt utsatt for overgrep så spriker prosentandelen mye – Fra 1-25%. Årsaken til dette spriket er hva man definerer som seksuelle overgrep. Tar man for eksempel bare voldtekt inn i begrepet så ligger prosentandelen på 1-3% Men hvis man utvider begrepet til å inkludere alt fra voldtekt til seksuell trakassering så er prosentandelen på 25 prosent. Det vil si ganske så likt som prosentandelen av jenter/kvinner som blir utsatt for overgrep. Dette igjen slår ihjel påstanden fra mange om at det er flest kvinner som blir utsatt for overgrep, en påstand jeg blant annet har hørt fra mennesker som har jobbet i mange år med denne problematikken.

En annen ting som ble nevnt på dette seminaret som jeg synes var meget interessant var et innlegg fra ei som er ansatt hos PRO senteret der de kunne opplyse at blant unge så var det et flertall av guttene som hadde erfaring med salg av sex. Nok engang blir en myte slått bein under og nok engang viser det manglende kunnskaper hos mange som uttaler seg i debattene rundt denne problematikken.

Det kom også frem at blant personer med funksjonsnedsettelse som for eksempel syn og bevegelse så er gutter mer utsatt for overgrep enn jenter. Alt dette bekrefter nok en gang å bør snarest mulig bli fokus i overgrepsdebatten at dette er et samfunnsproblem og ikke en kjønnskamp slik mange ønsker det skal være.

Til slutt vil jeg ta opp dette med holdninger når det gjelder voldtekt av menn utført av kvinner. Frp politiker Atle Simonsen prøvde seg som standup komiker i hjembyen sin i Stavanger. Han spøkte om flere ting deriblant menn som har blitt voldtatt av kvinner.

Jeg personlig synes ikke det er noe spesielt å spøke om, men det er heller ikke poenget mitt. Folk liker forskjellig humor sånn er det bare. Måten han la dette frem på viser etter min mening en kunnskapsløshet om emnet. I tillegg så mener jeg det han sier er med på bygge opp under tabuene og stigmatiseringen av menn som blir, eller har blitt utsatt for overgrep.

(Red. anm) Dette er et viktig tema som virkelig trenger mer belysning. Det skal ikke være skamfullt å anmelde overgrep, enten du er mann eller kvinne. Et overgrep er et overtramp av ens personlige frihet uavhengig av kjønn, og alle skal og burde bli tatt på alvor!

Kilder: www.bufdir.no, www.reform.no, www.voldtattmann.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------