large-11

Om seksuelle overgrep

Dette er mine ord og tanker om seksuelle overgrep og hvorfor det gjør så vondt. Dette innlegget er veldig personlig, så les det med respekt.

Først: Hva er et seksuelt overgrep?
Ung.no sier – Seksuelle overgrep inkluderer: Uønsket berøring, påtvunget seksuell aktivitet, smertefull seksuell aktivitet, voldtekt, sadistiske seksuelle handlinger, påtvunget seksuell aktivitet med andre, påtvunget seksuell aktivitet mens andre ser på. Et overgrep vil si at et menneske krenker et annet menneskes rettigheter. Overgrep kan ramme alle typer barn og ungdom, og både gutter og jenter.

large-11
Foto by @MRoss via Weheartit.com

Mange blir nok sjokkerte når de ser statistikken over hvor mange som har opplevd et eller flere seksuelle overgrep. Men jeg kan fortelle dere at det statistikken viser er bare toppen av isfjellet.

Nesten samtlige av jentene (og mange av guttene) jeg har møtt i psykiatrien har opplevd seksuelle overgrep, uten at de er ført opp i noen statistikk. Enten som barn, ungdom eller voksen. Overfallsvoldtekter av kjærester, familie, venner, bekjente og til og med folk i helsevesenet! I tillegg er det flere andre jeg kjenner som ikke er i psykiatrien som også har opplevd overgrep.

Et fåtall av dem har anmeldt overgrepet. Folk tør ikke å snakke om det. Det å ha vært igjennom et overgrep er forbundet med mye skam. Mange tier om det i mange år før de forteller det til noen, og mange går alene med det resten av livet. Det er så mange negative holdninger rundt det der ute. Mange mener at det er ens egen feil, at man kunne ha unngått det hvis man ville. Disse holdningene fører bare til enda mer skam og skyldfølelse.

Hva er det som gjør et overgrep så vondt?
Det har jeg ofte grublet over. Nå skal jeg fortelle dere noe veldig personlig. En gang var det en gutt jeg kjente som ville at jeg skulle utføre oralsex på ham. Jeg sa nei, men han gav seg ikke. Til slutt satte han seg over meg og presset hele utstyret inn i munnen min. Jeg hylte ikke. Jeg bet ham ikke. Jeg sa ingenting, verken der og da, eller i ettertid. Jeg fortrengte det i 3 år før noen fikk meg til å fortelle det. Og først 5 år etterpå kom ettervirkningene for fullt. Han vet ikke at jeg sliter med det. Jeg vet ikke engang om han vet at han gjorde noe galt. Jeg trodde han hadde rett til å gjøre det, og derfor sa jeg ingenting. Jeg bare skammet meg.

Jeg har grublet veldig over hvorfor denne opplevelsen fortsatt gjør vondt, så mange år etterpå. Hadde jeg slitt like mye om han hadde stappet en gulrot inn i munnen min? Hva er forskjellen?

Jeg tror forskjellen er at han trådde over en grense. Sex er noe intimt og personlig. Når man har sex, må man forbi en intimsone, og for å slippe noen inn i denne sonen, må man ville det.
Denne intimsonen er noe man er født med, og blir den invadert kan man bli skadet for livet. Det er vanskelig å forklare det på noen bedre måte.

Mange som aldri har opplevd et overgrep spør ofte hvorfor man ikke kjempet imot. Hvorfor man ikke ropte etter hjelp. Når noen forgriper seg på en, blir man helt lammet. Det er noe som skjer i hodet, og man tør ikke å gjøre noe. Man blir redd. Mange opplever at man kobler ut. Man forsvinner fra virkeligheten. Dette er en overlevelsestaktikk som ofte skjer automatisk.

Det er mange forskjellige syn på hva som egentlig er et overgrep. For å kunne forklare nærmere, skal jeg fortelle nok en personlig ting. Flere ganger har jeg opplevd at gutter ikke tar et nei for et nei. De prøver seg, jeg sier nei, de sier jo, jeg sier nei, de prøver de seg igjen, jeg sier nei, de sier jo. Helt til jeg sier ja. Jeg blir med på det. Er dette et overgrep? Mange vil nok si nei, men etter mange samtaler med psykologer og hjelpere, tør jeg å si ja, dette er et overgrep. De respekterer ikke grensene man setter, og til slutt føler man seg så presset at man bare blir med på det. Etterpå angrer man, men man føler ikke at man hadde noen valg. Og så blir man sittende alene med skam og skyldfølelse fordi man ikke stod på det neiet.

Svært mange mennesker får dessverre livet ødelagt etter slike opplevelser. Du blir preget av skam, skyldfølelse og flashbacks. Man føler seg skitten, og som en “hore”. Selvtilliten raser. Og mange som først har opplevd et overgrep, opplever ofte flere i ettertid. Når intimsonen først er invadert, er det lett å “la” den bli invadert igjen. Man føler seg gjerne verdiløs, og føler at man fortjener det, siden man allerede er skitten og brukt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------