introduction-to-mindfulness

Oppmerksomhetstrening/Mindfulness

introduction-to-mindfulness
Foto: fieldviewfestival.co.uk

Oppmerksomhetstrening går ut på å flytte oppmerksomheten fra vonde tanker over til noe annet. Det er mange måter å gjøre det på, så man må prøve ut litt forskjellige ting og velge ut det som passer best for en selv.

Det som er felles for alle tingene man kan gjøre, er at man skal la tankene være der, verken holde fast i dem eller skyve dem unna. Man skal akseptere at de er der og bare flytte fokuset over til noe annet.

De øvelsene vi brukte var å sitte og lytte til en lyd i rommet, som f.eks. ventilasjonsanlegget. Hver gang det kom opp forstyrrende tanker, skulle vi registrere dem, for så å flytte fokuset tilbake til ventilasjonsanlegget.

Andre ting vi gjorde var å holde en stein og sitte og beskrive for oss selv hvordan den kjentes ut og flytte fokuset til steinen hver gang det dukket opp tanker. Vi hadde også en øvelse som gikk ut på det samme, bare at vi hadde en rosin i munnen.

Finn det som fungerer for deg
Ingen av disse tingene fungerte for meg så alle øvelsene tok fra meg motet. Derfor velger jeg å gjøre andre ting, ting som fungerer for meg. Noen av de tingene jeg gjør, er å f.eks. høre på musikk. Jeg setter på høy musikk og synger for meg selv, enten høyt eller inni meg, alt ettersom hvor jeg er (synger aldri høyt foran andre).

Det som fungerer best er å høre på nye sanger eller sanger jeg ikke kan teksten på, så sitter jeg og prøver å lære meg sangen. Da er alt fokuset på musikken, og ikke på de vonde tankene.Jeg har også funnet ut at det å spille gitar hjelper. Jeg har ikke gjort det så mye siden gitaren min er så ustemt, men jeg vet at det fungerer så når jeg får hjelp til å stemme den skal jeg bruke det mye.

Effektiv trening for alle
Oppmerksomhetstrening er egentlig noe alle burde øve på, selv om man ikke har mange vonde tanker. Det kan være lurt å øve på det hvis man sliter med å konsentrere seg.

Jeg kan bruke et eksempel som psykologen min liker å fortelle de i teamet mitt:

Jeg satt på avdelingen på Østmarka og la puslespill sammen med en ansatt der. På naboavdelingen som ligger vegg i vegg var det noen håndverkere som holdt på å borre og siden det er lite lydisolasjon der var borrelyden veldig høy. Jeg registrerte lyden og aksepterte at den var der og flyttet fokuset over på puslespillet igjen.

Hun jeg satt med har ikke drevet med oppmerksomhetstrening og hun klarte ikke å konsentrere seg siden hun bare irriterte seg over lyden. Hun hadde et negativt fokus på lyden, imens jeg aksepterte at den var der. Derfor hørte jeg nesten ikke lyden en gang, men for henne var den nesten helt uutholdelig.

Dette eksempelet viser at oppmerksomhetstrening er lurt for alle, enten man har mange vonde tanker eller ikke. Men spesielt viktig er det nok for de som har vanskelige tanker som tar all oppmerksomheten.

Les mer om oppmerksomhetstreningher

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------