images5

Personligheten din består av tre deler

Psykodynamiske teorier forklarer personligheten ut fra krefter (psykisk energi) og behov som påvirker atferden. Personligheten er dynamisk, og indre konflikter og motsetningsforhold former personligheten. Typiske motsetningsforhold er de mellom biologiske drifter og kulturens krav, mellom personlige behov og omgivelsene og mellom det bevisste og det ubevisste.

Id, ego og superego

images
Foto: freudsigmund.blogspot.com

Personligheten består av tre deler som kalles for id, ego og superego.

Id er instinktive, ukoordinerte trender og impulser (som lyster og seksualitet). Id søker umiddelbar tilfredsstillelse og vurderer ikke konsekvenser.

Superego er de internaliserte og sosialt aksepterte idealene fra autoritetsfigurer og fra samfunnet. Denne delen av personligheten er moraliserende og restriktiv og vurderer tankene, handlingene og ønskene dine. Slik setter superego grenser for handling.

Superego styrer også følelsen av rett og galt, og vi får dårlig samvittighet og skyldfølelse når vi bryter superego sine påbud. Ego er den realitetsorienterte delen av personligheten din som mekler mellom de motstående kravene fra id og superego. Ego vil behage ids krav på realistiske måter og oppnå balanse med de morale og idealistiske standardene fra superego.

Det er ønskelig å lytte til både id og superego når vi tar avgjørelser. Lytter vi kun til id, blir vi svært utålmodige og impulsive og vi kan lett havne i vanskeligheter. Lytter vi kun til superego, blir det som å ha en indre kritiker som dømmer oss hele døgnet, og selvtilliten vår vil svekkes. Id og ego er der for å rettlede oss, men vi må selv velge hvem det er hensiktsmessig å lytte til i ulike situasjoner.

Lar du deg styre mest av id eller superego?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------