Den usynlige volden

Psykisk vold; Den usynlige volden

Vi vet alle hva vold er, det er noe som skjer daglig over hele verden. Fysisk vold og drap er en del av det daglige nyhetsbildet. Det er for øvrig variasjoner i voldens alvorlighetsgrad og det er variasjoner i hvordan volden utøves.

I dette innlegget ønsker jeg å rette fokuset mot psykisk vold. Den usynlige volden som ingen ser, men som etterlater seg dype og traumatiserte spor i den som blir utsatt for den usynlige volden.

Hva er psykisk vold?

Psykisk vold er slag med ord og kroppsspråk. Den som utøver psykisk vold gjør dette ved gjentatt og systematisk nedsnakking til offeret sitt. Han eller hun går til verbalt angrep og forteller deg hvor ubetydelig og dum du er. I tillegg er voldsutøveren flink til å latterliggjøre deg og møter deg ofte med en fiendtlig holdning.

Dette er en form for vold som mørbanker hodet ditt. Gjerningsmannen går løs på ditt indre og ødelegger psyken din sakte men sikkert. Det begynner ofte i det små, med små ubetydelige kommentarer. Etterhvert så kommer det kraftigere å større ord slengt etter deg. Ord som trykker deg så langt ned i grusen som det går an å komme. Du blir bare mindre og mindre, og til slutt føler du deg som Tommelliten uten ryggrad.

I korte trekk så er psykisk vold mobbing, verbal aggresjon og fiendtlighet.


Blåmerker forsvinner, men arrene forblir. Og et arr i sjela er mye vanskeligere å bearbeide enn et arr i huden.


Psykisk vold mot barn

Foreldres interaksjon med sine barn er viktig for deres psykiske helse. Måten vi utrykker oss på og det å vise omsorg og kjærlighet har stor betydning for hvordan barnas følelsesliv utvikler seg. Barn er skjøre, små personer som er avhengig av stabile og trygge voksenpersoner som skal bane vei for en trygg og kjærlig oppvekst.

Barn som blir utsatt for psykisk vold mangler denne tryggheten og denne kjærligheten. To faktorer som de sårt trenger for å kunne bli glad i seg selv, og andre. Et barn som utsettes for psykisk vold kan dermed utvikle psykiske problemer og blir ofte innesluttet og usikre på seg selv.

Konsekvensen av den usynlige volden

Selvhat vokser i takt med volden, og plutselig er det ikke bare foreldrene som mishandler barnet, men barnet mishandler seg selv også ved å snakke nedsettende til og om seg selv. For det er jo ikke noe annet de har lært.

Forsker Siri Thoresen har i en artikkel skrevet av Aftenposten om temaet, sagt at de som har vært utsatt for seksuelle overgrep og vold i barndommen, har større risiko for å få angst og depresjoner som voksne. I en undersøkelse foretatt ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) kommer det frem at omsorgssvikt og psykisk vold er det som gir størst selvstendig utslag og som gir de høyeste nivåene av depresjon og angst når de voldsutsatte barna er blitt voksne. Noe som bygger opp under Thorsen sin påstand.

Stine Sofie stiftelsen

Visste du at 1 av 8 barn i dag opplever psykisk vold? Dette kommer frem i en video som Stine Sofie stiftelsen har posten på sin facebook side. Stiftelsen jobber aktivt for å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn. I tillegg arbeider de for ivaretakelse av voldsutsatte barn og deres pårørende.

Stine Sofies Stiftelse arbeider hver dag for å oppfylle sin visjon – en barndom uten vold. Stine Sofies Stiftelse er i dag en viktig bidragsyter for å styrke barn og pårørendes rettssikkerhet og driver blant annet utstrakt foredragsvirksomhet for å belyse det samfunnsproblemet vold mot barn er.

Video fra Stine Sofie Stiftelsen sin facebook side:

Psykisk vold er vel så ille som fysisk vold, om ikke verre. Derfor er det viktig å forebygge psykisk vold mot barn, samt ivareta barn og voksne som blir utsatt for, eller har blitt utsatt for psykisk vold.

Blåmerker forsvinner, men arrene forblir. Og et arr i sjela er mye vanskeligere å bearbeide enn et arr i huden.


Les også: Når søskensjalusien går over til fysisk og psykisk vold

 

Kilder:

Aftenposten -Psykisk vold mot barn gir mest angst og depresjon senere i livet

stinesofiestiftelse.no For en barndom uten vold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------