skam

Skam: –Javel, så driter du deg litt ut

Forsøk å ikke se så høytidelig på det. Le det bort og ikke skam deg. Du vil garantert bli oppfattet som et positivt tilskudd i livet til de du møter.

Veldig mange kjenner på følelsen av skam innimellom. Skam av å mislykkes, feile eller tabbe seg ut på en eller annen måte. Skam handler i stor grad om opprettholdelse av en perfekt fasade.

Man ønsker ikke å vise de negative sidene ved oss selv. Vise at vi dummer oss ut, fordi da kan andre oppfatte deg som mislykket og udugelig – tror du.

Javel, så driter du deg litt ut

Kanskje våkner du opp med fylleangst etter en fuktig tur på byen. Skammen velter over deg og tankene raser gjennom kroppen.  Du frykter at andre oppfattet det du sa som dumt, og du går dermed inn i skamfølelsen og mater de negative tankene og forteller deg selv hvor teit du var, hvor dum du er, osv.

Andre ting som kan bringe frem skamfølelsen kan være at du har gått med buksesmekken åpen eller mat imellom tennene på et viktig møte. Eller så er du uheldig å falle foran en stor folkemengde.

Det finnes mange eksempler på situasjoner vi helst vil unngå, men som vi ikke alltid kan komme unna. Det som er synd er at mange bærer følelsen med seg videre og lar det ødelegge dagen eller, i verste fall flere dager framover.

Det er en helt forferdelig følelse når man føler man har gjort noe dumt, eller sagt noe dumt. Men til syvende og sist, så er det bare menesklig. Illustrasjon: Stockfoto/Pexels.com
Skam er nært knyttet til selvfølelsen

Den får deg til å føle deg liten og du starter å trykke deg selv ned. «Jeg er så klønete». «Jeg er så dum.» «Alle ser hvor udugelig jeg er, så det er best å bare holde seg hjemme», kan være ting du sier til deg selv. Mens sannheten er at de rundt deg mest sannsynlig ikke oppfatter deg slik i det hele tatt. Om du under all formodning er litt klønete, om du sa noe litt dumt, hva så? Alle gjør det. Noe vi må bli flinkere til å tenke på.

Skjer det noe du helst ville ha vært foruten, så bare husk å se på episoden som en enkeltstående hendelse. Den definerer ikke deg som person. Har du gjort en feil? Det gjør vi alle. Man er ikke et dårligere menneske av den grunn.

Man kan stresse over hva andre måtte tenke, mens mest sannsynlig tenker andre ingenting. Skulle du bære på skamfølelsen av en eller annen grunn; slipp den. Den er som regel helt unødvendig med mindre den kommer av å oppføre seg dårlig mot andre mennesker.

Skam må ikke forveksles med skyldfølelse

Skyld er knytet til handlinger og oppstår, hos de aller fleste av oss i alle fall, når man har gjort noe galt eller dumt, mens skam er knyttet til individet og opptrer når man føler at en selv er dum. Dermed er det viktig å skille disse to følelsene, og samtidig forsøke å akseptere hele seg på godt og vondt.

Til syvende og sist så er vi alle mennesker. Unike individer med våre positive og negative sider. Alle sier vi noe dumt. Vi faller, går på en fyllesmell, eller sitter med spinat mellom tennene. Det er flaut der og da, men man trenger ikke å trykke seg selv ned av den grunn.

Vær deg selv, alle andre er opptatt. Illustrasjon: Stockfoto/pexels.com
Humor er viktig

Forsøk å ikke se så høytidelig på det. Le det bort. Vis hvem du er på godt og vondt og du vil garantert bli oppfattet som et positivt tilskudd i livet til de som støter på deg. For det finnes ikke noe vakrere enn genuine, ekte og ærlige mennesker – mennesker som er seg selv.

Vi skaper en fasade, et falskt ytre som kun viser det perfekte. Vi mates med det «perfekte» i sosiale medier, i reklamer og prestasjonsjaget er stort for hele tiden å være best i alt man gjør, bedre enn alle andre. Men hva med å bli den beste versjonen av deg selv? Klapp deg selv på skuldra for den innsatsen du har gjort.

Le litt av deg selv når du tråkker litt feil, når du snubler og stuper med hode først i en vanndam. Reis deg deretter opp igjen, børst av deg skammen å gå videre med hode hevet. Går du rundt med buksesmekken åpen eller mat imellom tennene så vær heller fornøyd med at du er med på å betrygge resten av oss på at man ikke er alene om å ha litt menneskelige «uhell» i hverdagen.


Les også: Bak fasaden

Referanser og aktuelle lenker:


Forskning.no
Hva er egentlig skamfølelse?

KK.noHva betyr egentlig begrepet skam?

Snl.noSkam

1 hendelser på “Skam: –Javel, så driter du deg litt ut”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------