Notice: Funksjonen _load_textdomain_just_in_time ble kalt feil. Innlasting av oversettelser for tekstdomenet astra ble utløst for tidlig. Dette er vanligvis en inikasjon på at noe kode i utvidelsen eller temaet kjører for tidlig. Oversettelser bør lastes inn med knaggen init eller senere. Se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 6.7.0.) in /home/psykmagasinet/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Alkohol og misbruk - Psyken vår
6

Alkohol og misbruk

Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i Norge. I denne artikkelen skal jeg gå nærmere inn på hva som kan skje med deg hvis du drikker alkohol, og hvilke faresignaler som varsler om misbruk og avhengighet.

Alkohol er et sosialt rusmiddel i Norge. For de aller fleste voksne mennesker, er alkohol et rusmiddel som vi nyter sammen med venner og bekjente i festlig lag. Skal vi feire eller markere noe, så tar vi gjerne en skål. Noen av oss drar på barer og utesteder for å koble av etter en hektisk uke.

Det drikkes mer alkohol i Norge nå, enn før i tiden. Allikevel er det viktig å legge me

aa
Foto; alcoholaddict.info

rke til at halvparten av alkoholbruket her til lands, er det kun 15 % av befolkningen som drikker, det vil si at noen drikker mye og/eller ofte alkohol, mens andre drikker lite og/eller sjeldnere alkohol. Norges eneste lovlig rusmiddel, altså alkohol, er lett tilgjengelig. Vi finner alkohol i butikker og i vinmonopolet, og mange andre steder.

Når du drikker alkohol, blir kroppen påvirket allerede før du merker det selv. Måleenheten «promille» brukes som betegnelse på hvor mye alkohol man har i kroppen. Hvis du har 1 i promille, har du et gram alkohol per kilo med blod i kroppen din. Allerede etter 0,2 i promille reduseres øynenes evne til hurtig fokus, og det tar lenger tid før øynene venner seg til mørket enn normalt. En person som er ruset på alkohol kan oppføre seg annerledes enn normalt, på grunn av alkoholen som er i hjernecellene. Tanker og reaksjoner kan være annerledes enn hvordan de er hos samme personen i edru tilstand.

Misbruk av alkohol
Noen av oss drikker alkohol for å dempe følelser, eller for å glemme ting som er vanskelig. Noen drikker alkohol for og bevisst skade kroppen sin. Det er mange årsaker til hvorfor man misbruker alkohol, og misbrukere av alkohol kan være like ulike som alle andre mennesker.

Alkoholmisbruk eller -avhengighet kan få alvorlige konsekvenser, ikke bare for deg, men også for de som står deg nær. En alkoholiker vil gjentatte ganger svikte de nærmeste i livet sitt, fordi alkohol kommer imellom menneskelige relasjoner. Jeg mener ikke at en alkoholiker setter alkohol høyest, men han eller hun greier ikke å ligge unna alkohol.

Andre konsekvenser kan være psykiske og fysiske. Alkoholmisbruk kan gi deg psykiske problemer, eller forverre de psykiske problemene du allerede har. Det blir en ond sirkel som misbrukeren har vanskelig for å bryte.

Over lengre tid vil en alkoholmisbrukeren tåle større mengder alkohol før vedkommende blir beruset. Nervecellene blir vant til å få alkohol, og kroppen vil oppfatte det som unormalt når den ikke får alkoholen, og derfor kan man få abstinenser. Man kan også få sykdommer som for eksempel; leversykdommer, sykdommer i hjernen og nervesystemet, høyt blodtrykk, blødninger og kreft i fordøyelsessystemet.

Her kommer noen tegnene/faresignalene på alkoholmisbruk:

* Du greier ikke stoppe selv om du merker at du er beruset

* Du gjør ofte ting på fest som du skammer deg over, eller som får konsekvenser i hverdagen din.

* Du benytter deg av alle muligheter du har til å ta deg en fest

* Du drikker alene

* Du drikker i ukedagene

* Du må drikke deg til «mot»

Bruk eller misbruk av alkohol kan gjøre deg avhengig av alkohol. Her kommer noen av tegnene/faresignalene på alkoholavhengighet:

* Du våkner opp om morgenen, og det første du får lyst på er alkohol

* Du drikker alkohol flere dager på rad

* Du leter etter en unnskyldning/mulighet til å drikke alkohol

* Du har ikke penger, fordi du brukte alt på alkohol

6
Foto: receptmegoszto.hu

* Du kan få abstinenser som bla. nedstemthet, aggresjon, urolighet, angst og svetting, når du ikke drikker alkohol

* Du går glipp av viktige ting i livet ditt fordi du er på fylla

* Du ønsker å slutte, men klarer ikke

Alkoholmisbruk eller -avhengighet kan behandles. Mange greier å slutte uten hjelp fra andre, men det er også noen som ikke greier å slutte på egenhånd. Første steg i behandlingen er å ta opp problemet med fastlegen, slik at du kan bli henvist videre til rette instans. Noen klarer seg med poliklinisk samtaleterapi, mens andre må legge seg inn på avrusning.

Det finnes også fellesskap som for eksempel «Anonyme Alkoholikere» der man kan snakke med andre som også har et ønske om å slutte å drikke. «Anonyme Alkoholikere» kan nås på telefon 911 77 770 mellom kl.18.00-22.00 alle dager, og mellom 11.00-15.00 man-fre. Du kan lese mer om «Anonyme Alkoholikere» på : Anonymealkoholikere.no

Kilder: Lærebok fra vg2 helseservicefag – «Helsefremmende arbeid», skrevet av Ingvild Skjetne, Ragnild D. Ulvestad og Karen Marie D. Ulvestad. Gyldendal forlag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------