Notice: Funksjonen _load_textdomain_just_in_time ble kalt feil. Innlasting av oversettelser for tekstdomenet astra ble utløst for tidlig. Dette er vanligvis en inikasjon på at noe kode i utvidelsen eller temaet kjører for tidlig. Oversettelser bør lastes inn med knaggen init eller senere. Se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 6.7.0.) in /home/psykmagasinet/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Å hjelpe en som ikke vil ha hjelp - Når manien setter inn - Psyken vår
bipolar - mani

Å hjelpe en som ikke vil ha hjelp – Når manien setter inn

Å være pårørende til en som er bipolar er å stå i en situasjon med mange oppturer og mange nedturer. Nedturen har man til felles, men oppturen er ofte forbeholdt den som er bipolar.

For hvorfor skal man egentlig ha hjelp når man er manisk og/eller hypoman? Endelig har man blitt befridd for alt som heter sykdom, depresjon, smerter, problemer. Endelig kan man fungere uten medisiner. Kroppen slutter å verke, kreativiteten er på topp, man trenger knapt sove. Økonomien kan gå fra å være nokså dårlig, til at man er en kommende millionær. Kanskje går man ned i vekt, fordi man ikke trenger å spise noe særlig. Alt kjennes greit, flott og fantastisk…Fra innsiden.

Når man ikke er med på notene

Sett fra utsiden fortoner det seg noe annerledes. For de lykksalige utbruddene, kan blant annet forstyrres. Bipolarlykken er for noen betinget av at ingen kommer med motsigelser. Og det er fort gjort å komme med motsigelser, megetsigelser, eller å ikke vil være med på notene når man er pårørende.

Som pårørende vet man jo at de ti tusen kronene som stod igjen på kontoen etter forrige lønning, ikke plutselig kommer til å bli til flere millioner ut av det blå. De kommer til å fortsette å være ti tusen kroner. Og når husleia er betalt, så er det akkurat nok igjen til mat.

Foto: healthyplace.com – BIPOLAR SYMPTOMS: WHAT ARE THE SYMPTOMS OF BIPOLAR DISORDER?

Her er et eksempel fra min erfaring som pårørende

“Ja, jeg ser at det bare står ti tusen på kontoen. Men jeg har blitt lovet mye, og de kommer snart. X og Y kommer til å gjøre meg til arving på huset, og da får vi endelig kjempegod råd!”

“Jaha. Men du er ikke i slekt med X og Y, og dessuten har de egne barn som skal arve dem. I tillegg ligger de ikke en gang for døden”.

“Jo, du må skjønne det at de kommer til å gi meg masse penger”.

“Har de sagt det?”

“Jeg VET det.”

“Nei, det gjør du ikke”.

“Jeg skulle virkelig ønske at du unnet meg denne gleden, for første gang i livet skal vi ha god økonomi. Ikke ødelegg dette!”
“Ja, men …”

“Du skal alltid ødelegge for meg! Hver gang ting ser ut til å bli bedre, så nekter du å tro på det!”

“Hver gang dette skjer, så er det jeg som rydder opp. Det er derfor jeg er negativ”

“Ja, men det er annerledes denne gangen.”

“Nei, det er det ikke”.  

“Hvis dette ikke er annerledes, er det fordi du aldri kan unne meg gleden. Jeg er helt avhengig av at du tenker positivt, slik at du ikke ødelegger dette også!”

“Nei, det er ikke sånn det henger sammen. Du trenger hjelp.”

“Nei! Og hver gang jeg har blitt dårlig igjen, så er det fordi DU har ødelagt alt.”

“Jeg synes du skal ringe legevakta.”

“Legevakta? Hvorfor det? Jeg har jo endelig blitt frisk!”

“Jeg deler ikke den oppfatningen.”

“Jeg tror ikke vi skal snakke med hverandre igjen, du kommer bare til å gjøre meg syk igjen”

… Og sånn går dagene. Og den pårørende holder seg kanskje i kulissene, rydder opp. Sender tilbake alt som er kjøpt med angrerett, ringer hit og dit, beklager. Beklager til eiendomsmeglere. “Nei, det huset skal nok ikke selges, så bare vent til du hører noe mer, du.” Ringer legevakta, men det er ikke grunnlag for tvang. Ringer politiet, men de kan ikke gjøre noe før det har skjedd noe kriminelt. Ringer den syke, men får ikke svar. Venter … Venter, venter, venter.
For det eneste som er sikkert, er at dette ikke varer evig. Og som regel går det greit å rydde opp om man bare er litt kreativ.


Merk at dette er én versjon av hvordan møtet med en person som er manisk kan være. Det er ikke et grunnlag for å generalisere, og at det finnes mange med samme diagnose som ikke vil kjenne seg igjen i dette. Mange er også godt medisinert, og vil ikke oppleve mani på denne måten. Flere holder seg også til kun å være hypomane, og kan fremstå som ekstra velfungerende uten at dette tipper over til å bli skadelig. Det er heller ikke alle som blir aggressive. 


Lesn også: Hva er bipolar lidelse?

2 hendelser på “Å hjelpe en som ikke vil ha hjelp – Når manien setter inn”

  1. Som mor til en med antatt bipolar lidelse over lang tid har jeg mange spørsmål. Hvem kan hjelpe en uten diagnose ? Jeg har over flere tiår sett hvor ødeleggende dette er for oss begge og skulle ønske en kreftdiagnose hadde vært å foretrekke.

    1. Stine Nilsen

      Det er jo det som er så vanskelig, for å få hjelp må man gjerne ha en diagnose, og det kan være vanskelig å få innvilget behandling med mindre det er såpass graverende og alvorlig at det står om liv og helse. En annen viktig faktor er jo at den som er syk, selv innser at han eller hun trenger hjelp og dermed går inn for å få hjelp.

      Nå vet jeg ikke hvordan det er i deres situasjon og om din datter selv innser at hun kanskje har en diagnose, eller i alle fall kanskje har behov for hjelp. Men veien inn til å få hjelp er som oftest via fastlege. Ellers er det via privatpraktiserende psykologer, da trenger man ikke henvisning fra lege, men det er jo veldig dyrt.

      Som pårørende ville jeg forsøkt å ta det opp med egen fastlege, få litt råd og veiledning der, ev. om det finnes et lavterskel tilbud i kommunen hvor du kan gå å søke råd?

      Får hun en diagnose så tilbys det bipolarkurs som hun kan gå på, hvor også pårørende blir invitert til egne samlinger.

      Ellers vil jeg anbefale å se på bipolarforeningen.no, der kan du kanskje få litt råd og veiledning, og de også pleier å ha treff rundt om i landet hvor også pårørende er velkommne <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------