children-of-parents-with-mental-illness

Pårørende til psykisk syke

Å være pårørende til en person som sliter psykisk er ikke alltid like lett. Det er ingen fasit svar på hvordan du skal håndtere personen som sliter fordi vi alle er forskjellige og takler ting ulikt.

For noen er det en ting som fungerer, mens for andre er det noe annet. En annen ting som gjør det vanskelig er at du ofte ikke selv har hatt lignende problemer og er det noe som kan være vanskelig så er det å sette seg inn i andres situasjoner, særlig når man ikke vet hvordan det er.

children-of-parents-with-mental-illness
Foto: m1psychology.com

Når du har et barn, en venn, en mor, en far eller en kjæreste som sliter psykisk, så er det klart dette gjør vondt for deg som sitter på utsiden og ser at den du er glad i har det vondt, enda verre er det når du føler deg maktesløs og uten svar på hvordan du kan hjelpe. Det kan ofte ende opp med at ting blir vondt verre, nettopp fordi du blir desperat og ikke vet hva du skal gjøre og at du med det gjør alt feil overfor personen som sliter.

En ting som er alfa omega når det kommer til psykisk helse er KUNNSKAP. Du som pårørende må tilegne deg all den kunnskap du kan finne om den psykiske lidelsen det gjelder. Selv om du ikke nødvendigvis kan gjøre personen frisk, så kan du stille opp og være der for personen på et helt annet nivå hvis du har en liten anelse om hva du snakker om.

”Du må bare” er nok en av de verst tenkelige setningene du kan bruke til en som sliter. For det er ikke bare å gjøre eller tenke på en bestemt måte og forvente at alt på mirakuløst vis skal ordne seg. Hadde det vært så enkelt så hadde psykisk sykdom vært et fremmedord.

Kunnskap og rett ordlegging er vikgtig
Uvitenhet er med på å skape mer usikkerhet og skam for den personen som sliter. Å snakke med noen som bare forteller deg at sånn fungerer det, uten og i det hele tatt vite hva den psykiske lidelsen er, skaper sinne og frustrasjon og vil i det lengre løp gjøre det vanskeligere å samarbeide, fordi den som sliter mister alt tiltro til deg og vil stort sett lukke ørene så fort du åpner kjeften.

Poenget er at om du har en liten anelse om hva du snakker om, samtidig som du kommer med forslag og ikke instrukser så gjør dette ting mye enklere og i stede for å skape en stor murvegg dere imellom, så vil du med litt kunnskap kunne skape trygghet og litt mer forståelse.

Sitter du overfor en person som sliter med angst, så må du lese du om denne lidelsen, finne ut av hvordan den fungerer, hva som gjør at personen er redd og hvor mange former angsten kan komme i. Det skader heller ikke å lese om hvordan ulike mennesker takler angsten for å finne noen triks og tips om hvordan det kan være mulig og bearbeide angsten når det dukker opp. ALDRI bli påståelig og si at sånn er det bare. For som sagt – en ting kan gjøre underverker for en person, mens for en annen så hjelper det ingenting. Dette gjelder selvfølgelig når det kommer til alle lidelser.

Å skaffe seg kunnskap om psykiske lidelser i dag er ingen vanskelig sak, det finnes utallige bøker du kan leser. Alt fra selvhjelp bøker, til rene faktabøker. Du kan ved få tasteklikk på internett falle ned i et hav av informasjon. Og sist men ikke minst du kan ta kontakt med leger, helsesøstre eller psykologer for veiledning.

En av de viktigste kunnskapsformene er nok å komme i kontakt med andre som sliter, da får du et større innblikk i følelsene rundt den psykiske lidelsen. Selv om mye er veldig individuelt, så er det likevel mye likt som man da kan ta som utgangspunkt når du skal være der for noen som sliter.

Noen sider på nett som kan være til hjelp:

psykiskhelse.no – Rådet for psykisk helse.

wikipedia.org – Psykisk lidelser. En oversikt og info. om ulike lidelser.

sidetmedord.no – en nettjeneste hvor du kan komme i kontakt med andre mennesker, få hjelp og råd.

LPP.no – Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.

mentalhelse.no

Ellers er Google et godt verktøy hvor du stort sett kan skrive ned det du måtte lure på å få utallige treff og svar på dine spørsmål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------