Notice: Funksjonen _load_textdomain_just_in_time ble kalt feil. Innlasting av oversettelser for tekstdomenet astra ble utløst for tidlig. Dette er vanligvis en inikasjon på at noe kode i utvidelsen eller temaet kjører for tidlig. Oversettelser bør lastes inn med knaggen init eller senere. Se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 6.7.0.) in /home/psykmagasinet/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Åpenhet er et viktig tiltak for selvmordsforebygging - Psyken vår
selvmordsforebygging

Åpenhet er et viktig tiltak for selvmordsforebygging

Ifølge Verdens Helseorganisasjon skjer det til sammen over en million selvmord i verden hvert år. I Norge er tallet rundt 500.

Selvmord kan utløses av en tilsynelatende umulig og låst livssituasjon eller krise. Et voldsomt psykisk press, mobbing eller store, fysiske smerter. Også alkoholpåvirkning, rusmisbruk og abstinensplager, langvarig og dyp depresjon og alvorlig angst kan i ekstreme tilfeller ende med at mennesker tar livet sitt.

De fleste som forsøker å ta sitt eget liv, forteller at de ikke egentlig ønsker å dø, men heller ikke orker å fortsette i den livssituasjonen de har for øyeblikket. Det de fleste ønsker er en forandring i livssituasjonen sin akkurat nå. Hvilket vil si at de har behov for å bli sett og hørt, ikke minst har de et stort behov for å få tilstrekkelig hjelp med livssituasjonen som gjør at de ikke lenger ønsker å leve. (1)

Foto: «disguised pain» by hyacinthoides via flickr
Varseltegn

De fleste som tar livet av seg viser en eller flere av disse varseltegnene før de tar selvmord:

  • Snakker mye om å ville ta livet av seg, eller ofte sier at han skulle ønske han var død.
  • Kjøper våpen, eller store mengder medisiner helt plutselig.
  • Snakker om en bestemt selvmords plan.
  • De har en følelse av håpløshet og antyder at det ikke finnes noen grunn til å leve.
  • Gir utrykk for å føle seg som en byrde for andre.
  • Mister interessen for ting, eller mister evnen til å oppleve glede.
  • Blir sosialt isolert og tilbaketrukket fra venner, familie og andre.
  • Føler seg fanget og desperat etter å flykte fra en uholdbar situasjon..
Hvis du mistenker at noen skal ta selvmord:

Ta det på alvor – 50 % til 75 % av alle mennesker som forsøker å ta selvmord fortelle noen om planene sine. Hvis noen du kjenner viser faresignaler ovenfor er det viktig at du tar tak i personen det gjelder og prater med han eller henne.

Still spørsmål – Begynn med å si at du er bekymret for dem. Fortell dem spesifikt hva de har sagt eller gjort som gjør at du er bekymret for at personen er suicidal og ikke vær redd for å spørre om personen faktisk vurderer å ta selvmord. Spør også om personen har en bestemt plan eller metode i tankene sine. Deretter kan du spør om han har en psykolog han går til eller om han tar medisiner slik at du kan komme i kontakt med behandleren hans for å gi beskjed om hva du har observert, eller fått vite.

Ikke prøv å argumentere noen ut av et selvmord. Heller la dem vite at du bryr deg og at de ikke er alene, gi også utrykk for at de kan få hjelp. Unngå å bruke argumenter som: «Du har så mye å leve for» eller «Hvis du tar livet av deg så vil du ødelegge og såre familien din», da dette kan gjøre vondt verre og i det store og det hele gjøre personen som ønsker å ta livet av seg irritabel og sint.

Still opp og ta del i behandlingsforløpet

Oppmuntre til profesjonell hjelp – Prøv aktivt å oppfordre han til å se en lege eller psykolog umiddelbart. Folk som vurderer å ta sitt eget liv tror ofte at de ikke kan bli hjulpet, men overbevis personen til i det minste å ta en prat med en lege eller en psykolog, før han eventuelt tenker å ta selvmord, deretter tilby å bli med til samtale hvis dette er mulig.

Gjør noe – Hvis personen er truende, snakker om, eller lager konkrete planer for selvmord, er dette en krise som krever umiddelbar oppmerksomhet. Da er det viktig og ikke la denne personen være alene, er du ikke i nærheten av personen det gjelder, så prøv og kom deg dit så fort som mulig, eller få noen andre til å komme. Fjern eventuelle skytevåpen, narkotika eller skarpe gjenstander som kan brukes for selvmord fra området. Ta personen med til legevakten eller ring 113 for øyeblikkelig hjelp! (3)

Foto: «Point of no return» by  jinterwas via flickr
Selvmordsforebygging

For mange kan selvmord virke som en egoistisk og feig løsning på sine problemer. Det mange derimot ikke forstår eller vet noe om, er omfanget av problemene til den som tar selvmord. Som oftest så er langvarige psykiske lidelser årsaken til at noen velger å ende livet sitt.

Når det da går så langt at en person faktisk velger å dø fremfor å leve, så sier det en hel del om hvor vanskelig livssituasjonen til denne personen må være. Derfor er blant annet åpenhet rundt psykiske problemer viktig og forebyggende mot selvmord.

Andre viktige og forebyggende tiltak er for eksempel verdensdagen for selvmordsforebygging som er en internasjonal markering som holdes 10. september hvert år. Dette er et skritt i riktig retning for mer åpenhet og mindre tabu rundt selvmord. Dagen er opprettet av den internasjonale foreningen for selvmordsforebygging (IASP), i samarbeid med FNs Verdens helseorganisasjon.

Leve – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord

I tillegg til denne internasjonale markeringen, finnes det en rekke frivillige organisasjoner som jobber for mer åpenhet, kunnskap og forståelse rundt selvmord, og etterlatte. Blant dem har du LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

– LEVE er en landsdekkende, frivillig organisasjon som består av etterlatte ved selvmord og fagpersoner. De har siden stiftelsen i 1999 arbeidet for å sikre etterlatte omsorg og støtte, pluss at de arbeider også for å forebygge og redusere antall selvmord og selvmordsforsøk.

LEVE ønsker å spre informasjon og kunnskap om selvmord og etterlattes situasjon, både for å bidra til å gjøre tilværelsen til de etterlatte enklere, men også for å forebygge framtidige selvmord. Deres informasjonsarbeid består hovedsakelig i utarbeidelse av informasjonsmateriell, nyhetsbrev, fagkonferanser og utstrakt nettverksbygging. (2)

Strekk ut en hjelpende hånd

Informasjon, kunnskap og åpenhet er derfor viktige faktorer for å skape mer forståelse overfor personer som ønsker å ta sitt eget liv. Vi må akseptere at de faktisk har det så vondt at de ikke lenger klarer å leve, og vi må i stede for å lukke døren, strekke ut en hjelpende hånd som viser at du tar dem på alvor og med det har et ønske om å hjelpe dem ut av den vanskelige floka de sitter i.

Mange lider i det stille, ofte fordi de ikke tørr å snakke åpent om det de går og grubler på i frykt for å bli dømt av dem rundt seg, eller i frykt for ikke å møte forståelse og aksept over at det faktisk er slik de føler. Uten denne forståelsen eller aksepten vil derfor veien til selvmord bli kortere.


Referanser:

isap.info,

(1) wikipedia,

(2) leve.no,

(3) afsp.org

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Del innlegget på:

------ Les også ------